Frykter europeisk gjeldskrise gir lånetørke i Norge

Sjeføkonom Tor Steig i NHO (foto: Scanpix).
Sjeføkonom Tor Steig i NHO (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-bedriftene ser moderat optimistisk på framtiden, men frykter at virkningene av den europeiske gjeldskrisen også vil slå innover norsk økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uroen i de europeiske markedene er stor, og bedriftene knyttet til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er bekymret for at de igjen kan oppleve lånetørke i norske banker.

– Problemer i Europa kan føre til at norske banker får problemer med sine låneopptak i internasjonale markeder. Fra finanskrisen i 2008 vet vi at det vil innebære ny innstramming på utlånene til norsk næringsliv, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO.

Les også: Vi har ennå ikke sett noen ild

Konjunkturskifte

En spørreundersøkelse gjennomført blant 1.100 NHO-bedrifter viser at de nå har et litt mer optimistisk syn på den økonomiske utviklingen enn de hadde for et halvt år siden. Innen ett år tror de at vi vil se et konjunkturskifte med en svak vekst, og at produksjonsnivået vil være tilbake på samme nivå som før finanskrisen.

Bedriftene ser likevel mørkere på framtiden enn både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå (SSB). Blant annet legger Norges Bank og SSB til grunn en sterkere vekst i innenlandsk etterspørsel, høyere oljeinvesteringer og lavere arbeidsledighet enn det NHO ser for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ledige

Til tross for konjunkturskiftet tror NHO-bedriftene at arbeidsledigheten fortsatt vil øke fra dagens 95.000 ledige til 120.000 arbeidsledige innen utgangen av året.

– Et fleksibelt arbeidsmarked har begrenset veksten i ledigheten. Med en mer normal yrkesdeltakelse vil arbeidsløsheten øke ganske mye, sier Steig.

Siden krisen i 2008 tror han at mange arbeidssøkere har tatt videre utdannelse i tillegg til at det har vært sterk økning i antallet ansatte i offentlig sektor. Industribedrifter er blant dem som regner med færre ansatte, men også i bygg- og anleggsbransjen er det frykt for videre permitteringer og oppsigelser. Totalt regner hver fjerde bedrift å permittere eller si opp ansatte de kommende tre månedene. (©NTB)