OECD spår styrket økonomisk vekst

Asia trekker verdensøkonomien i riktig retning. Krisen i Europa har styrket Hongkong og andre asiatiske markeder som interessante for investorer (foto: Scanpix).
Asia trekker verdensøkonomien i riktig retning. Krisen i Europa har styrket Hongkong og andre asiatiske markeder som interessante for investorer (foto: Scanpix).

Verdensøkonomien har kommet seg på fote igjen raskere enn man trodde etter finanskrisen, ifølge OECD. Men organisasjonen advarer samtidig mot den galopperende gjeldskrisen i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om OECDs anslag for økonomisk vekst i 2010

* Globalt: 4,75 prosent

* USA: 3,2 prosent

* Eurosonen: 1,2 prosent

* Japan: 3,0 prosent

* Kina: 11,1 prosent

* Norge: 2,1 prosent

(©NTB)

Verdensøkonomien vil vokse med 4,6 prosent i 2010 og 4,5 prosent i 2011, beregner Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i rapporten Economic Outlook som ble lagt fram onsdag.

Det er en betydelig oppjustering sammenlignet med prognoser som ble lagt fram i november. Den gang ventet OECD en vekst på 3,4 prosent i 2010.

Norge unntak
Norge er imidlertid et unntak: I november spådde OECD en vekst her til lands på 2,8 prosent i år og 3,2 prosent til neste år, men dette er justert ned til 2,1 og 2,9 prosent.

– Norge økonomiske bedring startet noe tidligere enn i de fleste andre OECD-land, og veksten er ventet å fortsette, men i et mer moderat tempo enn før resesjonen, skriver OECD i rapporten.

OECDs klare anbefaling til finansminister Sigbjørn Johnsen er å begrense bruken av oljepenger og gi sentralbanksjef Svein Gjedrem større handlingsrom.

Onsdag setter Johnsen kurs for Frankrike for å delta på OECDs årlige møte i Paris som starter torsdag, der finansministrene fra i alt 40 land deltar.

Asia lokomotivet
Asia er lokomotivet som framover vil drive verdensøkonomien opp og fram. I Kina er det ventet en vekst på hele 11,1 prosent i år og 9,7 prosent til neste år. India, verdens nest største vekstnasjon, blir spådd en vekst på 8,2 prosent i år og 8,5 prosent i 2011.

Brasil og Russland kan vente seg en økonomisk vekst på henholdsvis 6,5 og 5,5 prosent i år.

Utsiktene ser også bedre ut for USAs del, hvor det ifølge OECD kan ventes en vekst på 3,2 prosent i år.

Den svakeste veksten ventes i eurosonen, med 1,2 prosent i år og 1,8 prosent i 2011.

OECD ser også lysere enn før på utviklingen i arbeidsmarkedet. Ifølge organisasjonen har arbeidsløsheten i de 31 medlemslandene trolig nådd en topp på om lag 8,5 prosent. Det var tidligere ventet en arbeidsløshet på 10 prosent. Unntaket er Europa, der tallet på arbeidsløse trolig vil holde seg på rundt 10 prosent eller høyere.

Gjeld truer
Samtidig advarer OECD mot gjeldskrisen i både eurosonen. Halvannet år etter finanskrisen har nemlig den galopperende statsgjelden i land som Hellas, Spania og Italia vist seg å bli et stort problem i form av enorme underskudd på statsbudsjettene. Samtidig sliter også Japan med en enorm statsgjeld.

– Gjeldskrisen har kastet lys over nødvendigheten av å styrke den institusjonelle og operasjonelle arkitekturen rundt euroen, skriver OECD i sin rapport.

Utfordringen for eurolandene blir å styrke konkurranseevnen og holde statsbudsjettene i balanse, mener organisasjonen.

– Det må tas modigere grep for å sikre budsjettdisiplin, bedre overvåking og mer effektive sanksjoner, anbefaler OECD.(©NTB)

Personvernpolicy