Åpen for alle - alltid

Norge nær stillstand

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi opplever nå enda svakere vekst enn mot slutten av fjoråret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi vokser nå saktere enn den gjorde mot slutten av fjoråret.

Veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) i fastlandsøkonomien var på fattige 0,1 prosent i første kvartal 2010. I fjerde kvartal var veksten på 0,3 prosent.

Utviklingen er langt svakere enn ekspertene hadde sett for seg. På forhånd hadde makroøkonomene i snitt sett for seg en BNP-vekst på 0,4 prosent, ifølge TDN Finans.

Det betyr at veksten er noe svakere enn Norges Bank har sett for seg, og styrker dermed argumentet for å være forsiktig med renteøkningene fremover.

Tallene bekrefter trenden fra Norges Banks rapport fra regionalt nettverk fra begynnelsen av mars. Den viste at norsk produksjon vokser mindre enn den gjorde ifjor høst.

Les også: Gjedrems kriseradar slår ut

Det er ikke tvil om at det er industrien og bygg- og anleggsbransjen som sliter mest. Byggingen av skip og oljeplattformer fortsetter ned. Kraftforsyningen gikk også ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilsalget faller
Samtidig stiger varehandelen og offentlig forvaltning. Husholdningene bruker stadig mer, og forbruket økte med 0,7 prosent fra fjerde kvartal.

Dette var fjerde kvartal på rad med økning, men veksten i kvartalet var svakere enn i de tre forrige kvartalene. Særlig er veksten i varekonsumet dempet. Siden andre kvartal 2009 har varekonsumet vokst sterkt, mye på grunn av økte bilkjøp. I første kvartal i år var det imidlertid svak nedgang i bilkjøpene, og sammen med moderat vekst i øvrig varekonsum bidro dette til en vekst i varekonsumet på 0,4 prosent.

Tjenestekonsumet økte med 0,6 prosent. Dette er noe høyere enn de to foregående kvartalene. De to siste kvartalene har husholdningenes konsum i utlandet økt klart etter seks kvartaler med nedgang.

Les også:
Kroneraset fortsetter
- La dem gå konk