Meny

– Avtale for Hellas kunngjøres søndag

Finanskrisen i Hellas har ført til store protester og voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi. Her fra Aten torsdag (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas, Det internasjonale pengefondet IMF og EU er svært nær enighet om avtalen som skal sikre at Hellas får de store lånene landet desperat trenger, ifølge regjeringskilder i Aten.

Avtalen handler om hvilke krisetiltak regjeringen i Hellas må gjennomføre og vil trolig bli offentliggjort søndag.

– Forhandlinger pågår fortsatt, men vi er meget nær en enighet, opplyste en anonym regjeringskilde fredag.

– Avtalen blir offentliggjort søndag av den greske regjeringen, tilføyer kilden.

Den greske statsministeren George Papandreou sier det er Hellas’ overlevelse som nå står på spill.

– Det viktigste i dag er at nasjonen overlever. Det er et patriotisk ansvar vi må ta på oss, uansett hva de politiske kostnadene blir, sier han.

– Hindre spredning

Ifølge EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso vil avtalen kunne hindre at krisen sprer seg til andre EU-land.

– Det er ingen tvil om at Hellas vil få det de trenger i tide. Jeg er overbevist om at forhandlingene vil være ferdig om kort tid, det vil si i løpet av de neste dagene, sa Barroso fredag.

– Dette blir ikke gjort kun for Hellas, men for å sikre den økonomiske stabiliteten i hele eurosonen, la han til.

EUs finansministre skal møtes i Brussel søndag for å diskutere den greske finanskrisen, opplyser Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

– Har kontroll

Spanias finansminister Elena Salgado understreker at regjeringen har kontroll over landets gjeldssituasjon, og at det ikke kommer til å bli aktuelt for Spania å be om økonomisk hjelp.

EU og IMF har bedt Hellas kutte budsjettunderskuddet de neste to årene med 10 prosentpoeng sammenlignet med årets underskudd på 13,6 prosent.

Hellas må trolig fjerne to ekstra årlige månedslønner som offentlig ansatte og pensjonister får nå, og fryse lønningene deres i tre år.

Spareprogrammet innebærer også å øke momsen og etter hvert heve den gjennomsnittlige pensjonsalderen fra 53 til 67 år. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus