Meny

Nedgraderer Portugal og Hellas

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

S&P tar ned ratingen av Hellas statsgjeld til "søppel" og tar samtidig ned Portugals rating fra A+ til A-.

Standard & Poor's kutter Hellas' langsiktige kredittrating fra «BBB+» til «BB+». Dermed faller Hellas' rating under investeringsgrad, til såkalt «junk» eller «søppel»-rating.

Den kortsiktige kredittratingen tas ned fra «A-2» til «B».

I forrige uke ble det kjent at det står enda verre til med Hellas' budsjettbalanse enn tidligere antatt.

Ifølge en rapport fra Eurostat var underskuddet ifjor på 13,6 prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp), det nest høyeste blant EUs 27 medlemsland.

Den siste uken har rentene på gresk statsgjeld gått i været, blant annet på grunn av de oppdaterte anslagene fra Eurostat.

I tillegg er det blitt spekulert i om at landet kan komme til å restrukturere statsgjelden på bekostning av investorene.

Fredag måtte Hellas' statsminister George Papandreou be EU og IMF om å aktivere en kriselånspakke på tilsammen 45 milliarder euro. Landets gjeldsproblemer har fortont seg som nærmest uoverkommelige uten krisehjelp etter de kraftige markedsreaksjonene.

Etter dagens nedgradering stiger rentene på gresk statsgjeld ytterligere. Investorene krever nå rundt 16,3 prosent rente for å låne ut penger til den greske staten i to år. Dette er den høyeste renten på kortsiktig statsgjeld i verden.

Les mer: Dyrest i verden

S&P kutter også kredittratingen på landets sentralbank National Bank of Greece fra BBB+ til BB+ med negative utsikter.

Nedgangen kan bli større
Økonomien i Hellas var spådd en nedgang på 2 prosent i inneværende år, men tirsdag gikk den greske sentralbanksjefen George Provopoulos ut med enda dystrere prognoser.

- Det er stor fare for en enda sterkere nedgang, slo han fast i sin årsmelding.

Hellas’ underskudd på fjorårets statsbudsjettet kan vise seg å bli hele 14 prosent, opplyser finansminister George Papakonstantinou.

Statsminister George Papandreou varsler samtidig nye kutt i statsbudsjettet i et forsøk på å bringe landet ut av gjeldskrisen.

60,9 prosent av grekerne sier de ikke støtter statsminister Papandreous lånesøknad før helgen, viser en meningsmåling som er utført for fjernsynsstasjonen Mega TV.

Den generelle støtten til Papandreou er likevel høy, og 50,8 prosent av de spurte sier at de ønsker ham som statsminister. Folkets støtte er viktig for statsministeren, som nå ber om fred og ro til å gjennomføre de nødvendige, dyptgripende økonomiske reformer.

Nedgraderer Portugal
Standard & Poor's kutter samtidig Portugals langsiktige kredittrating fra «A+» til «A-». Utsiktene er negative.

Den kortsiktige ratingen bli samtidig tatt ned fra «A-1» til «A-2».

Portugal er også blant landene i Europa med stort budsjettunderskudd og stor gjeldsbelastning.

Ifølge Eurostat-rapporten var landets budsjettunderskudd på 9,4 prosent av bnp i 2009. Gjelden utgjorde 76,8 prosent av bnp ved utgangen av fjoråret.

Renten på portugisisk statsgjeld med to års løpetid har steget rundt 100 basispunkter i løpet av dagen i dag. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng. Renten på den portugisiske toåringen er nå på 4,80 prosent.

Les også:
Dere kommer til å miste skjorten
Hellas lover flere kutt
Sjokktall ryster Europa

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus