Meny

Tøffe krav til Hellas

Hellas Foto: Dimitri Messinis/ Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hardt pressede landet møter kraftig motbør i Tyskland. Her er kravslisten.

For å kvalifisere til IMFs og EUs nødhjelp må greske myndigheter lage en detaljert treårig plan for hvordan de vil gjennomføre den planlagte nedbyggingen av budsjettunderskuddet sitt. Redningspakken ventes å være klar for aktivering tidlig i mai.

Det skriver Financial Times mandag.

Myndighetene i Hellas presses nå hardt for å trappe opp nødvendige finansielle og strukturelle reformer, inkludert økning av merverdiavgiften, men forsøker å unngå den politiske kostnaden av å innføre flere indirekte skatter nå.

Tyske myndigheter vil imidlertid ikke gi hjelp om kravene ikke aksepteres.

Kontinuerlig, automatisk hjelp
Ifølge Daily Telegraph skal den tyske finansministeren Wolfgang Schaeuble møte Forbundsdagsledere mandag, da det er økt bekymring blant Fridemokratene og det ledende regjeringspartiet CDUs søsterparti i Bayern, CSU, for at hjelpen ikke vil være en enkelthendelse.

- Vårt parti er svært bekymret for at dette ikke blir en engangsredning, men en kontinuerlig, automatisk hjelp for ethvert land som ender opp som Hellas. Det kan vi ikke akseptere, sa FDPs finanspolitisk talsmann.

CSU-leder Hans-Peter Freidrich mener Hellas "seriøst bør vurdere å forlate eurosonen".

- Hellas har ikke bare et likviditetsproblem, men også et fundamentalt vekst- og strukturproblem, sa han, ifølge Der Spiegel.

Klar for å ta ansvar
Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fra FPD uttalte imidlertid søndag at hans parti er klar til å delta i en redningsaksjon for å støtte euroen.

- Vi er klar for å ta ansvar for valutaen vår. Men vi kommer ikke til å skrive ut noen blankofullmakt, sa han, ifølge Bloomberg News.

Ifølge EU-kommisjonær Olli Rehn kan «mekanismene som aktiverer nødlånet» igangsettes raskt, men hvert enkelt EU-land må følge sine egne forfatningsprosedyrer. Han mener alt vil være klart tidlig i mai, melder FT.

Vil alltid forbli medlem
Også Hellas' finansminister George Papaconstantinou venter at endelige betingelse og kravene for redningspakken vil være klare i begynnelsen av mai, og at de vil være akseptable for alle EU-landene, skriver Wall Street Journal mandag.

Finansministeren utelukker at det kan bli aktuelt å gå ut av EU.

- Hellas er medlem av eurosonen, vil alltid forbli medlem av eurosonen, vil alltid forbli medlem av EU, sa han.

Ifølge WSJ har Hellas tilstrekkelig funding til kravene som forfaller i april, men trenger rundt ni milliarder euro i mai. 19. mai forfaller en tiårig obligasjon på 8,5 milliarder euro.

Les også:

USA presser på for gresk redningsplan

- Ikke nok penger

- En redningsplanke til Hellas

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus