Frykter gjeldskrise i Japan

Fra Tokyo (Foto: Scanpix)
Fra Tokyo (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan balanserer på stram line med en statsgjeld som er større enn noe annet industriland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsgjelden vil trolig vokse til 200 prosent av Japans bruttonasjonalprodukt i løpet av året som kommer. Landet vil da ha en gjeld på snaut 500.000 kroner per innbygger og mer enn 60.000 milliarder kroner totalt.

Til tross for den høye gjelden er situasjonen i Japan langt bedre enn land som Hellas, mener analytikere. Men gjeldsnivået kan forverre problemene med fallende priser og reduserte skatteinntekter i landet.

Landets enorme gjeld skyldes omfattende stimuleringstiltak for økonomien på 1990-tallet og i kjølvannet etter finanskrisen i 2008.

Statsobligasjoner

Japan kan ikke lenger finansiere sitt gjeldsnivå, mener sjeføkonom Hideo Kumano i Dai-ichi Life Research Institute. Ifølge ham vil Japan gå konkurs i 2011 med mindre det utstedes flere statsobligasjoner.

Statsobligasjoner har holdt Japans økonomi flytende siden børskrakket på 1990-tallet, men ifølge Kumano kan også dette markedet rase sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å forutsi et eventuelt krakk i obligasjonsmarkedet, men det ville i tilfelle skjedd når markedet mente Japans evne til å finansiere statsgjelden ikke lenger var bærekraftig, sier Kumano.

– Og når det skjer, vil yenen falle til bunns, og man vil se kapitalflukt ut av Japan og over til statsobligasjoner i utlandet, advarer han.

Andre igjen mener det er umulig å si om en statsgjeld på nærmere 200 prosent av bruttonasjonalproduktet er en fare for landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ikke noe svar på spørsmålet om hva som er det kritiske gjeldsnivået, sier økonom Takehide Kiuchi i Nomura Securities.

Ifølge ham er den største faren at den høye gjelden vil føre til vedvarende deflasjon, det vil si et fallende prisnivå.

Behov for økonomisk vekst

Fortsatt deflasjon vil forverre Japans finansielle helse fordi det vil føre til en reduksjon i skatteinntektene og økt behov for tiltak som stimulerer til vekst og økt forbruk. Som følge av dette kan det bli nødvendig å øke skattene, noe som i sin tur vil kunne forverre deflasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste veien ut av den onde sirkelen, er økonomisk vekst, mener analytikere.

– Når økonomien vokser, vokser også skatteinntektene, sier Kiuchi.

Japans økonomi krympet med 1,2 prosent i 2008 og 5,2 prosent i 2009.

Japans regjering har varslet at den til sommeren vil legge fram en ny strategi for økonomisk vekst. Målet er en årlig vekst på 2 prosent. (©NTB)