Hellas vil gjennomføre kutt for 40 milliarder

Den greske statsministeren George Papandreou mener landet befinner seg på randen av konkurs. Onsdag godkjente den greske regjeringen nye kutt for 40 milliarder kroner (foto: Scanpix).
Den greske statsministeren George Papandreou mener landet befinner seg på randen av konkurs. Onsdag godkjente den greske regjeringen nye kutt for 40 milliarder kroner (foto: Scanpix).

Den greske regjeringen godkjente onsdag nye kutt for 40 milliarder kroner i et forsøk på å redde den kriserammede økonomien fra kollaps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuttprogrammet kombinerer skatteøkninger med utgiftskutt. Det inkluderer en momsøkning på 2 prosentpoeng til 21 prosent, kutt i pensjonene og kutt i feriepengene til offentlig ansatte.

Programmet er det tredje nedskjæringsprogrammet på tre måneder og kommer som følge av krav fra EU om nye kutt som betingelse for å få hjelp.

Hellas har vært i sentrum av en finanspolitisk storm etter at det kom for en dag at budsjettunderskuddet var dobbelt så stort som tidligere meldt, og fire ganger så høyt som det som er tillatt i eurosonen.

Hellas sliter også med å overbevise EU og skeptiske markeder om at de er i stand til å betjene den enorme gjelda på 2.400 milliarder kroner, dobbelt så mye som eurosonen aksepterer.

Statsminister George Papandreou sa tirsdag at landet befinner seg i en krigslignende krise og risikerer konkurs om ikke nok gjøres. Han besøker Berlin fredag og Paris søndag for å sikre EUs støtte.

500 pensjonister marsjerte onsdag til finansdepartementet for å protestere mot tiltakene, offentlige ansatte planla en demonstrasjon, taxisjåfører streiket og den kommunistiske landsorganisasjonen arrangerer protestmøte senere på dagen.

Men meningsmålingene viser at et flertall støtter regjeringens forsøk på å redde økonomien. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus