Obama: – Krisepakke reddet USA fra katastrofe

Uten stimuleringspakken kunne landet ha risikert en ny nedgangstid på linje med Den store depresjonen på 1920- og 30-tallet, framholdt Obama i en tale onsdag. (Foto: Scanpix)
Uten stimuleringspakken kunne landet ha risikert en ny nedgangstid på linje med Den store depresjonen på 1920- og 30-tallet, framholdt Obama i en tale onsdag. (Foto: Scanpix)

Den statlige stimuleringspakken på 787 milliarder dollar reddet USAs økonomi fra en ny katastrofal nedgangstid. Men mange amerikanere merker ennå ikke virkningene, medgir president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama rettet onsdag flengende kritikk mot sine republikanske motstandere. De gir bevisst et skjevt bilde av pakken med skattekutt og offentlig satsing til en samlet verdi tilsvarende over 4.600 milliarder kroner, sa han i en tale fra Det hvite hus.

– Ett år senere kan vi se at vi først og fremst takket være stimuleringspakken unngikk en ny stor nedgangstid, framholdt presidenten i en tale. Han mente faren hadde vært til stede for en gjentakelse av den store økonomiske depresjonen på 1920- og 30-tallet.

«Katastrofe»

– Vi grep inn, fordi vi ville ha utløst en katastrofe hvis vi hadde latt være å gjøre noe, fortsatte Obama. Men han innrømmet at for amerikanere flest kan tegnene til en ny oppgangstid fortsatt være vanskelige å få øye på.

– Folk merker ikke akkurat så mye til oppgangen ennå, det forstår jeg, sa presidenten.

– Millioner av amerikanere er fortsatt uten arbeid, og andre millioner strever med å få pengene til å strekke til, understreket han.

Arbeidsløsheten i USA ligger nå på 9,7 prosent av arbeidsstyrken. Økonomer tror sysselsettingen bare vil bedre seg langsomt, i takt med veksten i den amerikanske økonomien.

Den amerikanske sentralbanken hevet onsdag anslagene for den økonomiske veksten til mellom 2,8 og 3,5 prosent.

Rapport

Onsdag var det på dagen ett år siden Obama undertegnet loven om stimuleringspakken. Visepresident Joe Biden, som har ansvar for at pengene brukes på forsvarlig vis, la samme dag fram en egen rapport om hvilken virkning pakken har hatt på økonomien som helhet.

– I første kvartal i fjor skrumpet landets økonomi inn med 6 prosent, men i siste kvartal vokste den med 6 prosent. Noe er i ferd med å skje, noe svært positivt, sa den amerikanske visepresidenten.

Republikanerne har stilt seg svært kritiske til Obamas stimuleringspakke, som de mener langt på vei er bortkastede penger. Ifølge opposisjonspartiet har de statlige inngrepene bidratt lite til å styrke sysselsettingen i USA. (©NTB)

Personvernpolicy