Spår stor og langvarig økonomisk depresjon

Øystein Stray Spetalen (foto: Scanpix).
Øystein Stray Spetalen (foto: Scanpix).

Har nå 1,7 milliarder i banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste tre årene har investor Øystein Stray Spetalen (47) solgt borerigger, aksjer og selskaper i bøtter og spann. Nå sitter han med 1,7 milliarder kroner i banken og venter på en økonomisk depresjon, skriver Dagens Næringsliv.

De totale verdiene i Spetalens investeringsselskap Ferncliff ved halvårsskiftet ifjor lå på nær 2,7 milliarder kroner.

- Nå har jeg solgt det aller meste ja. Alle sier at det dummeste en gjør er å ha penger i banken. Jeg er helt sikker på at der skal pengene være de to-tre neste årene, sier Spetalen til DN.

Spetalen sier til DN at han tror vi står foran en stor og langvarig økonomisk depresjon i Vesten, og at den økonomiske posisjonen til det historiske Vesten vil gå nedover.

- Det må ha vært en demon
Han har imidlertid ikke truffet like bra på alle investeringsbeslutninger de siste årene. Riktig galt gikk det i Norske Skog, der han ifjor realiserte et tap på 350 millioner kroner. Milliontapet delte han med makker Petter Stordalen, uten at det er noen trøst.

- Jeg våkner fortsatt om natten med mareritt om at jeg er på styremøter i Norske Skog. Da står jeg opp, tar meg litt vann og klyper meg i armen. Så sover jeg videre og drømmer godt, vel vitende om at der er jeg ikke lenger. Norske Skog var min siste store investering og den dummeste. Det må ha vært en demon som fikk meg til å kjøpe de aksjene, men jeg vet ikke hvor den demonen kom fra. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor jeg gjorde det og hvor jeg var hen. Too much money and too little brain, sier han til avisen.

Folk er helt ville
Spetalen mener nå at mange selskaper er priset for høyt og nevner gjødselprodusenten Yara som eksempel. Yara-aksjen sluttet fredag på kurs 242,50 kroner.

- Jeg skjønner ikke noe av det. Folk er helt ville etter aksjen og selskapet er blant det mest anbefalte blant analytikerne. I min verden er alt over 100 kroner for den aksjen helt vilt. Det er mange andre eksempler på dette, sier Spetalen til avisen.

Spetalen mener problemet med aksjemarkedene er at de fleste av handlene skjer mellom folk som administrerer andre folks penger. Spetalen mener pengeforvalterne er ute etter en profitt som gir dem store bonuser og kommisjoner.

- Det gjør at de ikke legger normale risikovurderinger til grunn. Det gir ekstreme spekulasjonsbobler og verdivurderinger på mange selskaper som ikke har rot i virkeligheten, sier Spetalen til DN.

Les også:
Spetalen hoppet av eget fond

Spetalen takker Stoltenberg for å ta «drittjobben»

-Aksjer er et nødvendig onde

Personvernpolicy