Fire gigantiske bobler

En mulig boble er gullprisen (foto: Colorbox).
En mulig boble er gullprisen (foto: Colorbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske boligboblen er for lengst sprukket. Nå truer nye bobler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre enn to år etter at boligmarkedet i USA kollapset, er den amerikanske økonomien truet av nye bobler. Denne gangen er det fire gigantiske ballonger som svever over verden, to råvareballonger; gull og olje, i tillegg til aksjer og amerikanske statsobligasjoner, skriver Fortune.

Ifølge Fortune må man ikke bli lurt til å tro at fallet på fem prosent i S&P-indeksen forrige uke, eller fallet i oljeprisene gjør noen av delene riktig priset. Både aksjer og råvarer, i tillegg til statsobligasjoner, har fortsatt en lang vei ned.

Langt over snittet
Grunnen?

De har allerede steget så mye at prisene er langt over det historiske snittet, og langt over nivåene som får fundamental støtte.

Nettstedet kommer med to eksempler. Én: de fleste selskaper greier ikke å hva nok vekst til å støtte opp om de høye verdsettelsene. To: olje og gull er så dyrt at vi kommer til å se det vi alltid gjør; et kraftig oppsving i tilbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden begynnelsen av 2009 har oljeprisen igjen kommet seg inn i faresonen ved å stige 63 prosent til 75 dollar fatet, og gullprisen har steget mer enn 20 prosent.

40 prosent over
Etter å ha ligger rundt det historiske snittet i mars, handles aksjer nå til pe-verdier som ligger 40 prosent over det historiske snittet på 14, samtidig som at de 10-årige statsobligasjonene er så dyre at renten på de er 1,5 prosent lavere enn i 2007.

Så hva skaper denne trangen til spekulasjon?

Et syn er at den samme politikken som skapte boligboblen, nemlig ekstremt lave renter, gjør at bankene strømmer over med billig funding som er tilgjengelig for utlån. Styringsrenten i USA er i dag mellom null og 0,25 prosent.

- Investorene kan låne til ekstremt lave renter for å kjøpe eiendeler. Så de bruker billig gjeld til å bygge opp prisene. Feds ekspansive politikk får disse eiendelene til å se mindre risikable ut enn de egentlig er, sier forvalter Brian Wesbury til Fortune.

Les også:
Boligras i USA
Comeback på Wall Street
Obama hjelper middelklassen