- Det går likar no!

Foto: Colorbox
Foto: Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOpp, opp, opp. De gode nyhetene strømmer inn over markedene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs har steget 45 prosent hittil i år. De amerikanske aksjemarkedene har hentet seg kraftig inn, rentene stiger, dollaren faller og oljeprisen holder seg på et høyt nivå.
Tegnene på at den globale økonomien virkelig er inne i en gjeninnhentingsfase er mange.

- Det går likar no!, er tittelen på seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nors ferske analyse.

Han peker spesielt på at en ny dag med gode makrotall i USA igår virkelig bidrar til å løfte stemningen, både på amerikanske og internasjonale børser.

Les også:
Knalltall fra USA
- Resesjonen er trolig over

Bedre apetitt
Ikke engang høyere råvarepriser kunne stoppe Wall Street igår, men blir isteden tolket som et tegn på at den globale etterspørsel er i ferd med å ta seg opp, noe som er godt nytt for aksjemarkedene.

Også risikoapetitten er virkelig på vei tilbake. Et sikker tegn på det er at dollaren fortsetter å svekke seg. Gjennom finanskrisen flyktet investorene fra små og relativt sett illikvide valutaer som den norske, og over i de større og mer solide valutaene som dollaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når krisen nå for alvor er på hell, er investorene villige til å ta mer risiko for å øke sjansene for høyere avkastning, og kaster seg over de mindre valutaene igjen. Det reflekteres blant annet i dollar/krone-kursen, som er på sitt laveste nivå på ett år.

- Mønsteret med at dollaren svekkes på gode nyheter ser ut til å fortsette, skriver Magnussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk dollar koster nå 5,85 kroner.

Høyeste på ett år
Også Asia har virkelig hentet seg inn. De asiatiske markedene er nå på sitt høyeste nivå på ett år, godt hjulpet av kommentarer fra den japanske sentralbanken om mer optimisme og at økonomien viser tegn til oppgang.

Det er imidlertid makrotallene fra USA som virkelig drar markedene. Sterke tall for både detaljhandel og industriproduksjon blir av investorene sett på som et tegn på at ting virkelig er i ferd med å bedre seg. For en amerikanske økonomi som er 70 prosent drevet av forbrukerne, er detaljhandelen kanskje en av de viktigste målerne på hvordan det står til i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten forbrukerne på laget blir det svært vanskelig å få til en gjeninnhentning, og er mye av grunnen til at amerikanske myndigheter har satset stort på denne gruppen gjennom ulike goder som økt vrakpant på biler for å stimulere bilsalget og skattefordel for førstehjemskjøpere for å stimulere boligsektoren.

Ikke press
Myndighetstiltakene har imidlertid ennå ikke ført til inflasjonspress, med en kjerneinflasjon på 1,4 prosent, det laveste nivået på over fem år.

- På den annen siden ser det heller ikke ut til å være noen overhengende fare for deflasjon i amerikansk økonomi, mener Magnussen.

Men selv om det meste nå kan ligge til rette for oppgang, skal man ikke glemme at optimismen er skjør. Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken advarte igår mot å være for sterk i troen.

Les også:
- Farlig å tro på "happy days"
Bekymret for statsfinansiell krise