Historisk lav strømpris natt til mandag

<p>Analytiker tror strømprisen holder seg lav til høsten.</p>
Analytiker tror strømprisen holder seg lav til høsten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Strømprisen var negativ i morgentimene, men strømmen blir likevel ikke gratis.

Strømprisen i Norge faller til stadig nye bunnivåer grunnet mye nedbør og vind.

Natt til mandag var strømprisen historisk lav mellom klokken 04.00 og 05.00: Minus 0,1 øre/kWh, melder Europower energi.

Forrige bunnotering var 27. juni med 0,3 øre/kWh.

– I Norge har vi mye vannkraft som er ekstremt fleksibelt ved at man kan justere produksjonsmengden. De veldig lave prisene forekommer derfor veldig sjelden i Norge, og det er første gang vi har opplevd negative priser, forteller Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting til E24.

Til tross for negativ strømpris natt til mandag, er ikke strømmen gratis for forbrukeren.

– Det er veldig billig strømpris, men du må fortsatt betale for nettleie og elavgift, så strømmen blir ikke gratis. Men selve kraftprisen, inkl. avgifter, er nå kun 40 prosent av hva prisen ville vært i en mer normal situasjon, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til Dagens Næringsliv.

Ifølge kraftanalytikeren skyldes den lave strømprisen en overskuddssituasjon i kraftmarkedet. Det har vært mye snø i fjellene, og produsentene har produsert det de kan for å unngå tap når snøen smelter, skriver E24.

Mye tyder på at strømprisene kommer til å holde seg lave fremover:

– Jeg tror dette kommer til å fortsette i lang tid utover, gjerne ut september forteller sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt som er sjefanalytiker i rådgivningsselskapet Wattsight til E24.

Les også: Forskere mener det er mer å hente fra vannkraft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden