Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere

Nkom vil ha et mobilmarked i Norge med tre uavhengige nett og kommer med en ny regulering som skal stimulere til utbygging.
Nkom vil ha et mobilmarked i Norge med tre uavhengige nett og kommer med en ny regulering som skal stimulere til utbygging. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Telenor må fortsatt la konkurrenter bruke selskapets mobilnett der de ikke selv har dekning, fastslår Nkom, men endrer samtidig betingelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye reguleringen fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) tar sikte på å spesielt stimulere selskaper som vil investere i egen infrastruktur og legge til rette for tre uavhengige mobilnett over hele landet.

– Konkurranse til fordel for brukerne og samfunnet er mer enn noen gang målet. Men virkemidlene må endres etter nær to tiår med fravær av effektiv konkurranse i markedet, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Nkom i en pressemelding.

I det nye forslaget til regulering er en av endringene et krav om nye prismodeller som skal gjøre det mer lønnsomt for en utbygger å være kunde hos Telenor mens kunden bygger nett selv, men samtidig skal det ikke være mer lønnsomt å leie enn å eie egen infrastruktur.

I Norge er det selskapet Ice som bygger ut det tredje mobilnettet, i tillegg til Telenor og Telia. Reguleringen vil stimulere Ice til å hente trafikken over i eget nett og bygge ut også der det er få kunder, fremfor å være leietaker.

Nkom vil innføre en prisregulering i tre år som skal styrke mulighetene Ice har til å fullføre byggingen så raskt og effektivt som mulig. Blant annet vil prisen på datatrafikk fra Telenor bli regulert.

Nkoms nye forslag til regulering av mobilmarkedene er nå sendt til overvåkingsorganet ESA for gjennomgang. ESA har frist på én måned til å kommentere utkastet til vedtak.

Personvernpolicy