Nordea og den nye økonomien

<p>Kronikk-forfatteren er lite imponert over kundeservicen Nordea varter opp med i den nye økonomien. Illustrasjonsfoto.</p>
Kronikk-forfatteren er lite imponert over kundeservicen Nordea varter opp med i den nye økonomien. Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er mye med penger og økonomi jeg ikke forstår. Men jeg har i det minste innsett at blåruss ikke liker mennesker spesielt godt.

Stemmer: Rune Henning Johansen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det har jeg en smule forståelse for. All kommunikasjon mellom to mennesker i næringslivet, innebærer som oftest at minst én av dem er en ansatt. Slikt koster både tid og penger.

Det kan vi se eksempler på i meldingen som i disse dager sendes ut fra Nordea. Her er en SMS jeg selv fikk nylig:

Det begynner jo positivt med: «Kjære kunde».

Men kjær og kjær? Det er da minst ti år siden jeg hadde et aktivt forhold til den banken. Og det at de kaller meg «kunde», gjør at det hele får et aldri så lite upersonlig preg.

Ja, vel? Kunne de ikke tatt med en adresse til den hjemmesiden? Eller gjort setningen klikkbar, eller i det minste et par av ordene?

Greit! Dette er utvilsomt samme melding som blir sendt ut til alle kunder, både de kjære og de ikke kjære. Jeg kan derfor forstå at de ikke tar seg bryet med å ta i bruke navnet mine foreldre gav meg.

Men siden dette er tekst de har sendt ut til gudene-vet-hvor-mange kunder, kunne de vel ha anstrengt seg litt for å hjelpe disse kundene? Selv blir jeg litt oppgitt over å lese setningen: «Les mer på Nordeas hjemmeside om hvordan du enklest legitimerer deg.»

Ja, vel? Kunne de ikke tatt med en adresse til den hjemmesiden? Eller gjort setningen klikkbar, eller i det minste et par av ordene?

Men, jo, jeg klarer å finne den hjemmesiden i løpet av kort tid. Det klarer nok også de intelligente leserne av denne kronikken. Men vi kjenner vel alle noen her og der som sliter med slikt? Sistegangsvelgere og den slags folk.

Litt lenger oppe i meldinger tilbyr Nordea seg også å hjelpe kunder: «Dersom du ikke har mulighet til å levere legitimasjon innen fristen, ber vi deg ta kontakt slik at vi kan forsøke å finne en løsning.»

Er det rart jeg får visse fordommer om hva de lærer om på BI og slike steder?

Her vises det klart at blåruss og slips har fått herje fritt. De ber folk kontakte dem, men de skriver absolutt intet om hvordan man skal gjøre det.

Sende en melding tilbake? Ringe avsender? Nei! For legg merke til teksten nederst: «Denne avsenderen støtter ikke svar»!

Kort fortalt:

  • De sender SMS til meg.
  • Jeg får ikke lov å sende SMS til dem.
  • Det å ringe tilbake, er også umulig!

Er det rart jeg får visse fordommer om hva de lærer om på BI og slike steder?

Men hva med websidene? Folk som ikke har personlige minner om Gerhardsen som statsminister, finner fort frem til:

https://www.nordea.no/

Det første man finner der, er et ganske så relevant spørsmål: «Har du blitt kontaktet med krav om gyldig ID?»

Bra, bra, bra!

Man klikker seg videre, og kommer til en side med: «Oversikt over våre kontorer.»

En ikke spesielt brukervennlig side, det er så. Uansett får man listet opp deres kontorer med både adresser og åpningstider. Men er det ingen som har fortalt dem om for eksempel Google Maps?

Interaktive kart og gode greier. Slikt burde noen i Nordea se litt på, mener nå jeg.

Og typisk det man finner på den siden:

Øvrige dager: «Henvend deg til kontor i Sarpsborg, Fredrikstad eller Moss».

Tips: Interne linker.

Hadde de lagt inn slikt, kunne kundene bare klikke på et av bynavnene. Da ville de kommet direkte til det aktuelle kontoret. (Det vil si de ville fått opp relevant informasjon om det kontoret. (Det blir kanskje litt for mye å be dagens webdesignere om å implementere muligheter for øyeblikkelig teleportering?))

Noen e-postadresse? Njet, njet, njet! Det kan selvsagt være at jeg er for gammeldags.

Og hvis kunder har spørsmål? På den siden var det ingen telefonnumre. Ingen e-postadresser. Spare, spare penger!

Roter man seg frem til en kontaktside, finner man endelig noen telefonnumre.

Bra! Slikt burde kanskje være en selvfølge? Men, nei, slik er det ikke lenger i våre dager.

Noen e-postadresse? Njet, njet, njet! Det kan selvsagt være at jeg er for gammeldags. Og de har jo en link til såkalt chatting. Der kan man velge om man vil kommunisere med mennesker eller en slags automatisk tjeneste. Uansett er ingen av delene noe for meg. Men så er jeg da også født i det forrige årtusenet.

Så hvordan kunne eller burde Nordea ha gjort dette?

Klikkbare linker og normale e-postadresser, vil altså kunne medføre utgifter. Kunder som tar kontakt med vanskelige spørsmål og slikt? Uff-a-meg!

Eller for å snakke et språk som selv økonomer bør forstå: Det å hjelpe kundene med å forbli kunder, kan lønne seg på sikt.

Men de kunne vel i det minste spandert noe for å hjelpe kundene litt? I stedet for samme melding til alle, hvorfor ikke finne frem til hvor de nærmeste filialer er for de enkelte kundene? De har jo min bostedsadresse. Ingen kompetent programmerer ville ikke brukt lang tid på å lage kode som automatiserte dette: «For deg har vi registrert adressen bla, bla, bla. Den nærmeste filialen er da la, la, la.»

Det ville muligens bli litt dyrere å sende ut forskjellig tekst til hver av kundene. Men det har med kundeservice å gjøre. Eller for å snakke et språk som selv økonomer bør forstå: Det å hjelpe kundene med å forbli kunder kan lønne seg på sikt.

PS1: Det er ikke meningen å mobbe Nordea og deres ansatte. De er slettes ikke de verste når det gjelder det å unngå menneskelig kontakt. Og de ganger jeg har hatt menneskelig kontakt med noen i den banken, har jeg blitt rimelig fornøyd. Og, ja, jeg klarte jo å oppnå slik kontakt de gangene. Hurra!

PS2: Og hvem er verst? Muligens Skatteetaten.

De sender ut HTML-formaterte e-poster med setningen: «Logg inn via Skatteetatens nettsider for å se innholdet.» Hvorfor ikke gjøre det klikkbart, eller i det minste oppgi adressen til de nettsidene? Og avsenderadressen er bare så inderlig typisk den nye økonomien:

noreply@skatteetaten.no

Hallo! Jeg er norsk og jeg får en e-post fra en norsk offentlig etat. Kunne de ikke i det minste ha sendt dette fra:

ikke-svar@skatteetaten.no

PS3: Nordea vil avslutte kundeforholdet hvis jeg ikke følger opp meldingene deres. Greit nok! Det skal de få lov til. Er det lov å håpe at Skatteetaten vil gjøre det samme?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:58 Australske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08 Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter
Siste nytt
02:58VerdenAustralske leger mener skogbrannrøyk utgjør helsekrise02:08NorgePolitiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter
Populært