Nordea og den nye økonomien

<p>Kronikk-forfatteren er lite imponert over kundeservicen Nordea varter opp med i den nye økonomien. Illustrasjonsfoto.</p>
Kronikk-forfatteren er lite imponert over kundeservicen Nordea varter opp med i den nye økonomien. Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det er mye med penger og økonomi jeg ikke forstår. Men jeg har i det minste innsett at blåruss ikke liker mennesker spesielt godt.

Stemmer: Rune Henning Johansen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det har jeg en smule forståelse for. All kommunikasjon mellom to mennesker i næringslivet, innebærer som oftest at minst én av dem er en ansatt. Slikt koster både tid og penger.

Det kan vi se eksempler på i meldingen som i disse dager sendes ut fra Nordea. Her er en SMS jeg selv fikk nylig:

Det begynner jo positivt med: «Kjære kunde».

Men kjær og kjær? Det er da minst ti år siden jeg hadde et aktivt forhold til den banken. Og det at de kaller meg «kunde», gjør at det hele får et aldri så lite upersonlig preg.

Ja, vel? Kunne de ikke tatt med en adresse til den hjemmesiden? Eller gjort setningen klikkbar, eller i det minste et par av ordene?

Greit! Dette er utvilsomt samme melding som blir sendt ut til alle kunder, både de kjære og de ikke kjære. Jeg kan derfor forstå at de ikke tar seg bryet med å ta i bruke navnet mine foreldre gav meg.

Men siden dette er tekst de har sendt ut til gudene-vet-hvor-mange kunder, kunne de vel ha anstrengt seg litt for å hjelpe disse kundene? Selv blir jeg litt oppgitt over å lese setningen: «Les mer på Nordeas hjemmeside om hvordan du enklest legitimerer deg.»

Ja, vel? Kunne de ikke tatt med en adresse til den hjemmesiden? Eller gjort setningen klikkbar, eller i det minste et par av ordene?

Men, jo, jeg klarer å finne den hjemmesiden i løpet av kort tid. Det klarer nok også de intelligente leserne av denne kronikken. Men vi kjenner vel alle noen her og der som sliter med slikt? Sistegangsvelgere og den slags folk.

Litt lenger oppe i meldinger tilbyr Nordea seg også å hjelpe kunder: «Dersom du ikke har mulighet til å levere legitimasjon innen fristen, ber vi deg ta kontakt slik at vi kan forsøke å finne en løsning.»

Er det rart jeg får visse fordommer om hva de lærer om på BI og slike steder?

Her vises det klart at blåruss og slips har fått herje fritt. De ber folk kontakte dem, men de skriver absolutt intet om hvordan man skal gjøre det.

Sende en melding tilbake? Ringe avsender? Nei! For legg merke til teksten nederst: «Denne avsenderen støtter ikke svar»!

Kort fortalt:

  • De sender SMS til meg.
  • Jeg får ikke lov å sende SMS til dem.
  • Det å ringe tilbake, er også umulig!

Er det rart jeg får visse fordommer om hva de lærer om på BI og slike steder?

Men hva med websidene? Folk som ikke har personlige minner om Gerhardsen som statsminister, finner fort frem til:

https://www.nordea.no/

Det første man finner der, er et ganske så relevant spørsmål: «Har du blitt kontaktet med krav om gyldig ID?»

Bra, bra, bra!

Man klikker seg videre, og kommer til en side med: «Oversikt over våre kontorer.»

En ikke spesielt brukervennlig side, det er så. Uansett får man listet opp deres kontorer med både adresser og åpningstider. Men er det ingen som har fortalt dem om for eksempel Google Maps?

Interaktive kart og gode greier. Slikt burde noen i Nordea se litt på, mener nå jeg.

Og typisk det man finner på den siden:

Øvrige dager: «Henvend deg til kontor i Sarpsborg, Fredrikstad eller Moss».

Tips: Interne linker.

Hadde de lagt inn slikt, kunne kundene bare klikke på et av bynavnene. Da ville de kommet direkte til det aktuelle kontoret. (Det vil si de ville fått opp relevant informasjon om det kontoret. (Det blir kanskje litt for mye å be dagens webdesignere om å implementere muligheter for øyeblikkelig teleportering?))

Noen e-postadresse? Njet, njet, njet! Det kan selvsagt være at jeg er for gammeldags.

Og hvis kunder har spørsmål? På den siden var det ingen telefonnumre. Ingen e-postadresser. Spare, spare penger!

Roter man seg frem til en kontaktside, finner man endelig noen telefonnumre.

Bra! Slikt burde kanskje være en selvfølge? Men, nei, slik er det ikke lenger i våre dager.

Noen e-postadresse? Njet, njet, njet! Det kan selvsagt være at jeg er for gammeldags. Og de har jo en link til såkalt chatting. Der kan man velge om man vil kommunisere med mennesker eller en slags automatisk tjeneste. Uansett er ingen av delene noe for meg. Men så er jeg da også født i det forrige årtusenet.

Så hvordan kunne eller burde Nordea ha gjort dette?

Klikkbare linker og normale e-postadresser, vil altså kunne medføre utgifter. Kunder som tar kontakt med vanskelige spørsmål og slikt? Uff-a-meg!

Eller for å snakke et språk som selv økonomer bør forstå: Det å hjelpe kundene med å forbli kunder, kan lønne seg på sikt.

Men de kunne vel i det minste spandert noe for å hjelpe kundene litt? I stedet for samme melding til alle, hvorfor ikke finne frem til hvor de nærmeste filialer er for de enkelte kundene? De har jo min bostedsadresse. Ingen kompetent programmerer ville ikke brukt lang tid på å lage kode som automatiserte dette: «For deg har vi registrert adressen bla, bla, bla. Den nærmeste filialen er da la, la, la.»

Det ville muligens bli litt dyrere å sende ut forskjellig tekst til hver av kundene. Men det har med kundeservice å gjøre. Eller for å snakke et språk som selv økonomer bør forstå: Det å hjelpe kundene med å forbli kunder kan lønne seg på sikt.

PS1: Det er ikke meningen å mobbe Nordea og deres ansatte. De er slettes ikke de verste når det gjelder det å unngå menneskelig kontakt. Og de ganger jeg har hatt menneskelig kontakt med noen i den banken, har jeg blitt rimelig fornøyd. Og, ja, jeg klarte jo å oppnå slik kontakt de gangene. Hurra!

PS2: Og hvem er verst? Muligens Skatteetaten.

De sender ut HTML-formaterte e-poster med setningen: «Logg inn via Skatteetatens nettsider for å se innholdet.» Hvorfor ikke gjøre det klikkbart, eller i det minste oppgi adressen til de nettsidene? Og avsenderadressen er bare så inderlig typisk den nye økonomien:

noreply@skatteetaten.no

Hallo! Jeg er norsk og jeg får en e-post fra en norsk offentlig etat. Kunne de ikke i det minste ha sendt dette fra:

ikke-svar@skatteetaten.no

PS3: Nordea vil avslutte kundeforholdet hvis jeg ikke følger opp meldingene deres. Greit nok! Det skal de få lov til. Er det lov å håpe at Skatteetaten vil gjøre det samme?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17 «Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt
Siste nytt
04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20VerdenSalvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17Norge«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt
Populært