Stortinget sier bestemt nei til kontant-krav

<p>Stortinget vendte torsdag tommelen ned for Senterpartiets forslag om å slå fast retten til å betale med kontanter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix</p>
Stortinget vendte torsdag tommelen ned for Senterpartiets forslag om å slå fast retten til å betale med kontanter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Stortinget vendte torsdag tommelen ned for Senterpartiets forslag om å slå fast retten til å betale med kontanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantforslaget innebærer ikke bare at forbrukerens rett til å betale med kontanter slås ettertrykkelig fast, men også at det knyttes en straffebestemmelse til plikten til å ta imot kontanter.

– Finansminister Siv Jensen (Frp) nektet i dagens debatt å svare på om Vys kontantfrie praksis er i tråd med gjeldende lov. Det er jo nettopp denne uklarheten som gjør Sps forslag så avgjørende viktig, sier Sps Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

– Man hadde presisert hva som ligger i plikten man har til å ta imot kontanter og hvilke konsekvenser det vil kunne få å avvise, legger han til.

Forslaget ble fremmet som et tillegg til innstillingen om finansmarkedsmeldingen for 2019. Også i 2017 ble et lignende forslag fra Sp nedstemt.

«Ubesvarte spørsmål»

Fremskrittspartiet har tidligere vært opptatt av å verne kontantene.

– Det viktigste for Frp er at man også i fremtiden skal kunne benytte kontanter, sier Frps finanspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad til NTB.

Han viser til at regjeringen jobber med ny finansavtalelov, et arbeid som også skal omhandle kontantenes stilling.

– Det er mange ubesvarte spørsmål i Sps forslag som fortjener grundigere behandling. Jeg ser fram til at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med dette, sier Bjørnstad.

Også saksordfører Vetle Wang Soleim (H) mener det er riktig å avvente regjeringens arbeid med saken.

Det Sp foreslår, er å vedta over bordet, uten noen foregående utredning, en lov som i ytterste konsekvens kan gi fengselsstraff. Jeg mener det er feil måte å gjøre det på, sier han.

Ville ha utredning

Men Gjelsvik mener stortingsflertallet nå bare skyver saken foran seg.

– Til tross for at regjeringen har hatt rikelig tid og anledning til å fremme egne forslag, utsetter man nok en gang, sier han.

Den øvrige opposisjonen, med Arbeiderpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, fremmet for øvrig et forslag om å utrede «kontantenes rolle og stilling, herunder vurdere retten til å betale kontant sett opp mot næringsaktørers ønske om å opptre kontantfritt, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Heller ikke dette fikk tilslutning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden