Nye regler – her er forbrukerøkonomens råd:Fem råd ved boligkjøp – og ett til på kjøpet

OSLO 20080430 Visning-skilt utenfor boligblokk. Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
OSLO 20080430 Visning-skilt utenfor boligblokk. Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligsalgene blir mer åpne og regulert, men noen ting er likevel greit å huske. Sjekk forbrukerøkonomens fem råd før du kjøper boligen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget vedtok for et par uker siden endringer i loven som regulerer salg av brukte boliger. Avhendingsloven. Endringene betyr at det er slutt på å selge boligen «som den er» på den ene siden, mens det på den andre siden er slik at kjøper ikke kan kreve erstatning for ting det er opplyst om i tilstandsrapport og prospekt.

Les også: Boligsalg for 4,5 milliarder på tre måneder

– En etterlengtet forbrukerseier, sier Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket om endringene.

– Selve nøkkelen til et mindre konfliktfylt boligmarked er at det ikke lenger vil tjene noen å holde tilbake informasjon om boligen. I dag kan selger tjene på å legge frem så lite informasjon som mulig. Det er svært viktig at selger ikke lenger skal ha mulighet til å ta «solgt som den er»-forbehold.

Holdes ansvarlig : Eiendomsmegler må betale millionerstatning etter boligsalg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største investeringen

Og nettopp informasjon, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til ABC Nyheter, er viktig for et lykkelig boligkjøp. Hun viser til at det i fjor ble ført 876 saker i norske tingrettssaler som handlet om avhendingsloven, altså mangler eller feil knyttet til salg av bolig. Blant disse sakene finner vi også en hel del som handler om skjeggkre. Forbrukerøkonomen mener det er en fordel å ha sørget for å ha alle opplysningene om boligen før visning.

Jeg råder, selv om en megler skal være nøytral, å ta med en fagperson. Det trenger ikke å være en du kjenner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Processed with VSCO with ke1 preset
Processed with VSCO with ke1 preset

– Uansett om man tenker at «dette er en bolig jeg ikke kan gå glipp av og bare må by», så er det likevel største investeringen du kommer til å gjøre. Mitt råd er derfor at bør du be om å få tilsendt prospektet så snart som mulig før visningen. Og så setter du deg inn i boligens tilstand før visningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På visningen kan det fort være mange andre potensielle kjøpere som går fra rom til rom like før eller etter deg. Kanskje lar man seg stresse av dette, og av listen med navn som ligger på stuebordet og blir stadig lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig investering: – Bolig er det siste jeg anbefaler som investering

Fem råd:

• Vær godt forberedt.

• Det er ikke alltid alle opplysningene i rapporten stemmer.

• Bruk godt med tid på visning, ta gjerne få med deg fagperson til å hjelpe.

• Som kjøper har du undersøkelsesplikt, mens selgers opplysningsplikt strekker seg lenger.

• Er boligen under oppføring, har du fem års garanti.

Men midt oppe i denne viraken i forkant av det dyreste kjøpet du noensinne vil gjøre, står en person og skal fungere som kontaktperson mellom kjøper og selger. Megleren. Dennes interesse er å drive opp prisen så høyt som mulig. Nesten ni av ti meglere selger på provisjon basert på salgssummen.

Vær på vakt: Spår boligkrakk i nær fremtid

I blant annet Storbritannia og USA har man to meglere, en som representerer selger – og en annen som representerer kjøper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Megleren skal være nøytral, og de kan også bli stilt til ansvar. Jeg råder, selv om en megler skal være nøytral, å ta med en fagperson. Det trenger ikke å være en du kjenner. Dersom du må betale noen ekstra kroner for det, vil være verdt det sett opp mot millionene boligen vil koste, sier Derya Incedursun i Nordea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meglerne skeptisk til to meglere

Hos Norges Eiendomsmeglerforbund mener administrerende direktør Carl O. Geving at å ha to meglere kun vil fordyre eiendomstransaksjonen, uten at det bidrar til å redusere antall konflikter. Han viser til USA, hvor meglere som partrepresentanter øker konfliktnivået, dessuten kan konstaden knyttet til eiendomsskiftet øke opp mot 7 til 8 prosent.

– I Norge er eiendomsmegleren en mellommann som etter loven har omsorg for begge parter. Det skal dempe konfliktene. Konfliktene mellom kjøper og selger skyldes oftest skjulte feil og mangler som ikke avdekkes før salget. I ettertid blir det krangel om fordeling av ansvar mellom kjøper og selger, sier Geving til ABC Nyheter.

Han tror at den nye avhendingsloven vil bidra til reduserte konflikter gjennom krav om bedre tekniske tilstandarapporter.