Lav rekebestand gir økte priser

Prisene på reker har begynt å stige, selv om sommeren fortsatt er et stykke unna. Bestanden i Skagerrak er lavere enn på flere år, og det er færre reker å få kjøpt. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Prisene på reker har begynt å stige, selv om sommeren fortsatt er et stykke unna. Bestanden i Skagerrak er lavere enn på flere år, og det er færre reker å få kjøpt. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rekebestanden er på det laveste nivået siden 2012, og prisene på ferske reker har allerede begynt å stige, lenge før sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets rekebestand er nesten nede på samme nivå som for sju år siden, da man målte den laveste bestanden siden overvåkingen begynte, forteller forsker Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet. Kvoteanbefalingen er justert ned med drøyt 30 prosent, opplyser instituttet.

– Det er en betydelig nedgang, sier Søvik, som tror det skal mye til for at forvaltningsmyndighetene i Norge og EU ikke vil følge anbefalingen fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES).

Søvik sier rekebestanden svinger mye, men at den svingte rundt et høyere nivå tidligere enn den gjør nå. Hun sier forskerne ikke vet hvorfor bestanden har gått ned de siste årene, men sier lite mat eller varmt vann er faktorer som kan påvirke oppvekstvilkårene for reker. Hun forsikrer at Skagerrak ikke kommer til å gå tomt for reker, men at det kan bli behov for import til sommeren, når rekene er på sitt mest populære – og dyreste.

– Vanligvis er prisene høyest på sommeren, men allerede nå har prisene steget som følge av at det er færre reker å få kjøpt, sier Søvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden