Nesten dobling i petroleumsskatt i fjor

Edvard Grieg-plattformen er naboen til Ivar Aasen-plattformen som ligger mellom Sørlige Vikinggraben og Utsirahøyden i Nordsjøen, om lag 175 km vest for Karmøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Edvard Grieg-plattformen er naboen til Ivar Aasen-plattformen som ligger mellom Sørlige Vikinggraben og Utsirahøyden i Nordsjøen, om lag 175 km vest for Karmøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt oljepris har bidratt i et hopp i skatteinntektene. Petroleumsskatten for 2017 var på 96 milliarder kroner mot 53,5 året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye tall fra Skattedirektoratet viser altså at den fastsatte petroleumsskatten økte med 42,5 milliarder kroner i skatteåret 2017 sammenlignet med året før.

– Økningen skyldes i hovedsak økte olje- og gasspriser, skriver direktoratet.

Skattesystemet er bygd opp slik at selskaper som er i underskuddsposisjon, får refundert kostnader til å lete etter olje- og gass. For 2017 utgjorde beløpet 3,3 milliarder kroner fordelt på 28 selskaper. Dette er en nedgang på 4,4 milliarder kroner fra 2016.

– Formålet med leterefusjonsordningen er å likestille nye selskaper i letefasen med etablerte selskaper som går med overskudd, opplyser skatteetaten.

Oljeselskapene betaler ordinær selskapsskatt på 24 prosent, men må også betale en særskatt på 54 prosent for inntektene fra sokkelen. Dermed er marginalskattesatsen på inntektene 78 prosent.