Branner i varmtvannsberedere:

Krever millioner i erstatning fra italiensk firma

<p>BRANNFARLIGE VARMTVANNSBEREDERE: Bildet viser en av varmtvannsberederne, av typen OSO Hotwater Super-S, som brant i Alta i fjor. Foto: Politiet</p>
BRANNFARLIGE VARMTVANNSBEREDERE: Bildet viser en av varmtvannsberederne, av typen OSO Hotwater Super-S, som brant i Alta i fjor. Foto: Politiet

Etter en rekke branner i varmtvannsberedere, møter norske OSO Hotwater og Gjensidige et italiensk elektrofirma i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten skal ta stilling til hvem som har ansvar for brannene, som har ført til store skader og kostet liv.

I oktober i fjor advarte politiet i Finnmark om brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO Hotwater, etter at det på kort tid hadde vært to branner i slike i Alta.

Det var ikke første gang det ble advart mot de brannfarlige berederne. Produsenten hadde advart mot fare for overoppheting og brann både i 2013 og 2016.

De senere årene har brannene i OSOs Super S-beredere har kostet liv og ført til store materielle skader.

Den norske produsenten OSO og deres forsikringsselskap Gjensidige, hevder at det italienske firmaet Min-Tec som leverte tilførselsledningene til berederene, er ansvarlig, skriver Tu.no.

Om snaue to uker møter de det italienske selskapet i retten, hvor de vil kreve at Min-Tec betaler forsikringsselskapet inntil 28 millioner kroner etter brannene. De krever også at firmaet betaler OSO 3,5 millioner kroner for utgifter til tilbakekallingsaksjonen de måtte gjennomføre. Aksjonen var en av de største i Norge noensinne og innebar blant annet at OSO sendte brev til alle huseiere om de farlige varmtvannsberederne.

Les også: Ice advarer kunder mot brannfarlig ruter-batteri

74 krav etter branner

Gjensidige, som har ansvarsforsikret OSO, har fått 74 krav etter branner i OSOs varmtvannsberedere, med en total kostnad anslått til over 37 millioner kroner.

Teknisk Ukeblad skrev i fjor at et forsikringsselskap krevde n Advarer mot brannfarlig nattvask i 500.000 hjemær 15 millioner kroner i erstatning etter at en bygård i Trondheim brant på grunn av varmgang i en Super S-bereder. Saken endte i hemmelig forlik.

OSO og Gjensidige krever nå også at det blir slått fast at det italienske selskapet er ansvarlig for ytterligere utbetalinger.

Les også: Advarer mot brannfarlig nattvask i 500.000 hjem

– Ikke noe svikt hos OSO

Partene er imidlertid helt uenige i den tekniske årsaken til brannene.

– Min-Tec mener at den dominerende årsaken til varmgang og branner er at kontaktene Min-tec har produsert i en del tilfeller ikke er blitt koblet sammen riktig, uttaler selskapets prosessfullmektig Håkon Bleken i advokatfirmaet Haavind til TU.no.

Gjensidiges advokat sier at de er så sikre på at ansvaret ligger hos Min-Tec at de ikke helt skjønner at det blir en rettssak:

– Det har ikke vært noen svikt i produksjonen hos OSO som har forårsaket brannene. Problemet ligger hos Min-Tec, som har produsert strømtilførselskabelen for OSO, sier Harald Holm Glad, som er advokat hos Gjensidige til nettstedet.

Retten skal i første omgang ta stilling til hvorvidt Min-Tec er erstatningsansvarlig. Senere kommer behandlingen av hvor mye de eventuelt må betale, skriver TU.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært