Sjeføkonom ser svakere boligprisvekst

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror renteøkninger vil endre lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgen legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for september.

Normalen er prisfall i denne måneden, men meglersjefer spår et sterkere fall enn vanlig i år - drevet av hovedstaden.

- Renten vil bite bare litt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror Oslo-fallet knytter seg til antallet boliger for salg.

- Antallet har steget fra rundt 1.300 i mars til nesten 2.200 i august. Dette er selvsagt delvis sesongavhengig, men når vi først tillater det, har vi fortsatt 20 prosent flere boliger på markedet enn i mars. Så selv om omsetningen i boligmarkedet har vært rekordhøy, har «stock-to-sales» (antall boliger i markedet delt på månedlig omsetning) klatret fra 1,15 til 1,32, skriver han i dagens konjunkturrapport fra banken.

Dette har ifølge sjeføkonomen også trukket opp «stock-to-sales» på landsbasis.

- Vi venter en fortsatt svakere boligprisvekst ut året. Grunnet sterk vekst i boligbyggingen i 2016 og 2017, vil vi fortsatt se et høyt antall nye boliger komme på markedet. Vi venter også at boliglånsrentene øker utover høsten, og kjøperne begynner å ta høyde før ytterligere renteøkninger de neste par årene, fortsetter Jullum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Grafen som lover dårlig for boligprisene

På den annen side ser han ingen stor risiko for et alvorlig tilbakeslag i boligmarkedet, med mindre rentene stiger mye raskere enn ventet.

- Våre beregninger indikerer at, selv med gjeld på fem ganger inntektene, vil boligkjøpernes kjøpekraft falle med bare ett prosentpoeng med tre renteøkninger neste år, skriver sjeføkonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øystein Olsens «trade-off»

Norges Bank hevet som ventet styringsrenten på sitt september-møte, og bankene har vært raske med å øke sine boliglånsrenter. Sentralbankens seneste rentebane indikerer to renteøkninger til i hvert av de tre neste årene.

- Det er klart at Norges Banks strategi er en «trade-off» mellom behovet for å heve rentene for å tøyle presset i økonomien, samt behovet for å unngå i overkant dramatiske renteendringer, gitt den høye gjelden i husholdningene. Som vi har påpekt i våre tidligere prognoser, indikerer dette at betydelige avvik fra forventninger kreves for at banken går bort fra denne strategien, fortsetter Jullum i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene - hvor går veien videre?

Samtidig gjør han oppmerksom på at kapasitetsutnyttelsen nå antas å være rundt normalen, mens veksten fortsatt er over trend og lønninger og priser akselererer.

- Dette antyder at sentralbanken ikke bør vente for lenge med å normalisere renten hvis den vil unngå store problemer i realøkonomien lenger fremme, skriver sjeføkonomen.

Danske Bank spår fortsatt to renteøkninger neste år (det første i mars). Men basert på sine forventninger om økende oljeinvesteringer i en norsk økonomi som «fyrer på alle sylindre», mener banken at risikoen ligger på oppsiden.

- Vi er også spesielt interesserte i hva slags renter vi kan forvente utover den 3-årige horisonten for Norges Banks prognoser. Langsiktige, nøytrale realrenter rundt null ser ut til å være et rent minimum for norsk økonomi, avslutter Jullum.

Les også: Dette har ikke skjedd siden finanskrisen Tror boligprisene i Oslo skal falle i flere år

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no