Meny

Allianse krever at Siv må få bukt med harryhandelen

Grensehandelsalliansen består av Handel og kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. Foto: NHO Mat og Drikke.
Stadig flere nordmenn handler i Sverige. Nå går fem av landets mest innflytelsesrike arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner sammen for bremse svenskehandelen.

Seks av ti nordmenn handlet dagligvarer i Sverige det siste året, ifølge en undersøkelse nylig utført av Norges Handelshøyskole (NHH).

Siden nyttår har den svenske kronen vært svakere enn vanlig. Det gjør det enda mer lukrativt for nordmenn å handle på andre siden av grensen.

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

• snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen

• sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel

• avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører

• øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse

• øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Nå har fem av Norges mest innflytelsesrike arbeidsgiver- og arbeidsgiverorganisasjoner gått sammen for å danne «grensehandelalliansen», for å gjøre det mindre attraktivt å gjøre handelen over grensen eller på nett.

Les også:   Grensehandelen har økt med 3 milliarder kroner

Tap av verdiskapning

Alliansen peker på at omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge. Utfordringene forsterkes av den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet, som alliansen ønsker å avvikle.

– Konsekvensen av regjeringas avgiftspolitikk er at det vil forsvinne arbeidsplasser. Man skulle tro at det var i alles interesse, også regjeringens, å sikre norske arbeidsplasser. Vi trenger ikke færre arbeidsplasser framover, men flere, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor i Norge (HK) i en pressemelding.

Les også:   Grensehandelen skyter fart igjen

Bak «grensehandelalliansen» står Handel og Kontor i Norge (HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke.

– Årsveksten for grensehandelen har ikke vært høyere siden 2013. Dette rammer hele handelen, fra helsekost-forretninger til klesbutikker. I tillegg hjelper det ikke på folkehelsemålene at nordmenn valfarter til utlandet for å kjøpe billig godis, sier direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

En wake-up call

De fem organisasjonene håper at etableringen av «grensehandelalliansen» vil bli en såkalt «wake-up call» for myndighetene.

– Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk i pressemeldingen.

Les også:   Nordmenn handlet mer på dagsturer i utlandet

Privatøkonomi
Populært