Meny

Boligpriser: – Godt nytt for folk som skal kjøpe og selge bolig

(Foto: Tor Strand)
Utviklingen i boligmarkedet betyr mindre press og mindre risiko for å bomme på timingen, ifølge forbrukerøkonom Magne Gundersen. – Tenk langsiktig, råder han.

Den ferske boligprisstatistikken som ble lagt fram mandag, viser at boligprisene landet sett under ett steg nominelt med 1,1 prosent fra januar til februar. Boligprisene er nå 2,3 prosent lavere enn for ett år siden.

– Det har vært stor spenning knyttet til boligprisstatistikken etter en lang periode med nedgang. Det var meldt større aktivitet i markedet og det endte med at prisene gikk litt opp i februar. Det er det grunn til å puste ut for, men man kan ikke med sikkerhet si at nå er nedgangtiden over, man må se utviklingen over litt lengre tid, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til ABC Nyheter.

– Positivt med utflating

Da han presenterte de ferske tallene under mandagens pressekonferanse sa direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, at de føler seg trygge på at prisene har gått fra en nedgang til en utflating.

– Prisutviklingen i februar bekrefter trenden vi har sett de siste månedene om at boligprisene er i ferd med å stabilisere seg. Selv om vi har hatt en svakere vekst enn normalt så langt i år, så har prisfallet stoppet opp, sa Dreyer.

Se video fra pressekonferansen under:

Les mer:   Boligprisene steg med 0,4 prosent

Etter en perioden med svært høy prisvekst i boligmarkedet, og så en periode med nedgang og mye usikkerhet, er dagens situasjon godt nytt både for dem som skal kjøpe og dem som skal selge bolig, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1.

– Det er godt nytt at vi har fått en utflating i boligmarkedet, hvis det stemmer det meglerne sier. Det er normalt større utslag i begynnelsen av året og hvis vi får denne utflatingen utover året, så er det bra, sier han til ABC Nyheter.

Aktuelt:  – Vi blir ikke rikere av høyere boligpriser

Mindre press, bedre tid

– Det er en stor investering å kjøpe bolig. Da er det bra at man ikke føler seg presset til å ta kjappe avgjørelser som dreier seg om millioner av kroner, men heller kan gjøre en grundig vurdering, utdyper han.

I fjor var det noen som var uheldige og kjøpte seg ny bolig da markedet var på topp og måtte selge boligen de eide fra før etter at markedet hadde begynt å falle.

– Når det er mindre svingninger i prisene fra måned til måned selger du i samme marked som du har kjøpt i og får omtrent samme prisbilde. Da unngår du en viktig stressfaktor fordi ting skjer så fort, sier Gundersen.

– I fjor var en del folk livredde for at markedet skulle gå bratt ned slik at de enten ville ende med ikke å få solgt boligen eller måtte selge den for en dårlig pris. Nå vil dette presset dempes og folk får mer ro til å legge boligen ut for salg når det passer dem, fortsetter han.

Aktuelt:  Finanstilsynet foreslår å fjerne boliglånskrav i Oslo

– Positivt at prisene har gått ned

Reitan mener prisutviklingen er gode nyheter først og fremst for dem som skal selge bolig.

– Kanskje noen har kjøpt ny bolig og ventet på at prisene skal gå opp før de skal selge bolig. Da er det godt nytt at det kan se ut som bunnen er nådd eller i hvert fall at man har en lysning i markedet.

Men for de som står utenfor markedet, har det vært positivt at prisene har gått nedover.

– Det er fortsatt dyrt å kjøpe bolig i Norge, særlig i de store byene. Det har ikke akkurat vært lett å kjøpe bolig. De som er førstegangskjøpere skulle kanskje ønske at prisene falt litt til, sier Reitan. 

Gundersen i SpareBank1 mener utflatingen også kan være positiv for førstegangskjøperne.

– Det er en stressfaktor for dem også hvis markedet er i fritt fall. Fra tidligere perioder har vi sett at de gjerne setter seg på gjerdet og ikke vet når det skal hoppe av. Da har kanskje prisene steget for mye, de har ikke fått kjøpt på bunn som de hadde tenkt. Når det er mindre svingninger er det mindre sjanse for å bomme med timingen, sier han.

Aktuelt:   Næringslivstopper: – Å kjøpe bolig i Norge er altfor gunstig

– Ville tilstander i Oslo

Ingen er tjent med at boligprisene vokser på en lite bærekraftig måte, forklarer Reitan. Hun mener det i en periode kan ha vært et unormalt høyt press på boligmarkedet, særlig i storbyene og spesielt i Oslo.

– Særlig veksten i Oslo var nok ikke bærekraftig på sikt. Det var ganske ville tilstander, leiligheter ble kuppet og gikk flere hundretusen over takst. Jeg tror mange av oss synes er helt greit med en korreksjon.

– Mange var redde for at vi var inni en boligboble og at vi kunne få en situasjon som på 80-tallet, da kunne det ha gått langt verre enn nå. Vi er nok alle tjent med denne korreksjonen, og det vil være positivt hvis prisene stabilisere seg på et mer normalnivå, selv om det er vanskelig å si akkurat hvor det ligger.

Les også:   Huskeliste for kjøp og salg av bolig

– Tenk langsiktig

– Mitt råd til dem som skal kjøpe bolig, er at de ikke skal stresse. Kjøp når du har råd og du vet at du har funnet en bolig du kan bo i lenge, sier Gundersen og fortsetter:

– Nå er prisene relativt stabile, så du kan ikke regne med at du kan eie en bolig i noen måneder og tjene hundretusener hvis du selger den. Tenk langsiktig, råder forbrukerøkonomen.

Aktuelt:   Leie ut bolig i Oslo? Så mye kan du vente deg

Privatøkonomi
Populært