Meny

NRK-lisensen har økt 30 prosent

Avgiften til NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har økt med 30 prosent de siste ti årene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
De siste ti årene har lisensavgiften til NRK økt med tredve prosent.

Det siste året har NRK-avgiften økt med 3,4 prosent.

Regningen har du nok allerede fått i posten, og 31. januar forfaller avgiften for første halvår. Summen har økt med 102,54 kroner fra i fjor.

En gjennomgang av prisutviklingen for denne ene avgiften viser - i følge Dinside - at kostnaden har økt med tredve prosent fra 2008, mens den generelle prisøkningen i samme periode har vært 19,9 prosent.

Linda Hofstad Helleland, som var kulturminister inntil i går, har overfor nettavisen Dinside forklart at kringkastningsavgiften skal stå i forhold til NRKs oppdrag og at det er Stortinget som vedtar avgiftsnivået.

Oversikten viser også at det under den rødgrønne regjeringsperioden - 2008 til 2013 - så økte avgiften med 479 kroner, fra 2202 til 2681 kroner (21,7 prosent). Under Siv Jensens tid som finansminister har avgiften økt til 2970,24 kroner, altså 289,24 kroner (10,8 prosent).

– Den relativt store økningen i 2009 og 2012 er knyttet til ekstraordinære kostnader for NRK i forbindelse med henholdsvis overgang til digitalt bakkenett for fjernsyn og økte pensjonskostnader som en følge av endrede beregningsregler, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han avviser dermed også at NRK har hatt en svært god inntektsvekst de siste årene.

I den siste tiden har også økt merverdiavgift bidratt til å heve prisen. I 2016 økte den med to prosentpoeng, og i år øker den ytterligere - fra 10 til 12 prosent.

Privatøkonomi
Populært