TV 2 kan gå i svart hos 900.000 seere

<p>Det er fortsatt ingen løsning i forhandlingene mellom TV 2 og RiksTV, et distribusjonsselskap TV 2 eier en tredel av. Et avtalebrudd vil ramme nærmere 300.000 husstander og 900.000 tv-seere. Foto: NTB Scanpix.</p>
Det er fortsatt ingen løsning i forhandlingene mellom TV 2 og RiksTV, et distribusjonsselskap TV 2 eier en tredel av. Et avtalebrudd vil ramme nærmere 300.000 husstander og 900.000 tv-seere. Foto: NTB Scanpix. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Overhengende fare for brudd i forhandlingene mellom TV 2 og RiksTV om ny distribusjonsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokkene ringer snart for TV 2 og RiksTV. Etter det Kampanje erfarer vil forhandlingene mellom tv-konsernet og tv-distributøren om en ny distribusjonsavtale fortsette for fullt i romjula. Det skal etter det Kampanje har grunn til å tro være stor avstand mellom partene, ni dager før den nåværende avtalen løper ut nyttårsaften.

Dermed øker nå faren dramatisk for at 272.000 RiksTV-kunder vil miste TV 2-kanalene ved midnatt nyttårsaften. Det er vanlig å regne tre tv-seere per husstand, så det vil si at rundt 900.000 tv-seere blir rammet av svarte TV 2-skjermer idet feststemte nordmenn skal feire inngangen til et nytt år.

Les også: TV 2 krever mer penger: - Vi betaler mye for godt innhold, svarer RiksTV-sjefen

Les også: Nær én million tv-seere kan miste TV 2-kanalene

- Viktig å finne en løsning

RiksTV håper fortsatt på at de tøffe forhandlingene skal ende med en ny avtale.

- Vi uttaler oss ikke om status i forhandlingene. Men jeg kan bekrefte at partene jobber for å finne en løsning, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV til Kampanje.

- TV 2 har attraktive kanaler. Vil det være dramatisk for RiksTV å miste kanalene?

- Vi i RiksTV ønsker å ha så komplette og gode kanalpakker og tv-tilbud som overhodet mulig. TV 2 har mange spennende kanaler, programmer og satsinger. Vi ønsker selvfølgelig å bli enige, slik at vi slipper å måtte la TV 2-kanalene gå i svart, svarer Mesna.

- Vil forhandlingene pågå i romjula?

- Vi jobber fortsatt med å finne en løsning, og det er mulig at det også vil pågå forhandlinger i romjula, ja.

Har ikke varslet kundene

- Øker nå faren for at TV 2-kanalene forsvinner fra RiksTV?

- Erfaringen viser at man alltid finner en løsning. Det er viktig både for TV 2 og RiksTV at man finner en løsning. Begge parter er motiverte for å komme frem til en enighet, sier Mesna.

Les også: TV 2 og Get nær avtale - unngår svarte skjermer

Les også: TVNorge og Telenor enige om ny tv-avtale

- Har dere informert kundene om at det kan bli avtalebrudd mellom RiksTV og TV 2, og at kanalene kan forsvinne?

- Det er fremdeles relativt god tid før avtalen utgår, og erfaringen viser at de fleste forhandlinger av denne typen ender med en god løsning, slik at man slipper svarte skjermer. Så kundene er per nå ikke informerte. Det får vi se nærmere på etter hvert hvis forhandlingene drøyer.

Kan tape kunder og store reklameinntekter

TV 2-ledelsen er svært ordknappe om de krevende forhandlingene med RiksTV.

- Vi forhandler en ny avtale med RiksTV og har tro på at vi kommer til enighet. Ut over det kommenterer vi ikke innholdet i forhandlingene, sier organisasjonsjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Kampanje.

For TV 2 vil et avtalebrudd med RiksTV bety at tv-konsernet når ut til færre tv-seere. Færre tv-seere gir mindre reklameinntekter. En langvarig konflikt med RiksTV vil derfor kunne påføre TV 2 tap på mange millioner kroner. Også RiksTV blir skadelidende fordi bortfallet av TV 2-kanalene vil med stor sannsynlighet føre til kundeflukt. Slik sett har begge parter felles interesse av å komme til enighet. Men langsiktige konsekvenser vil kunne veie tyngre for partene enn frykten for kortsiktige tap.

Stridens kjerne er penger. Etter det Kampanje kjenner til har TV 2 krevd flere titalls millioner kroner årlig for at RiksTV fortsatt skal kunne tilby sine kunder de attraktive TV 2-kanalene. Det er langt mer enn det RiksTV har betalt de siste årene. Etter det Kampanje forstår skal RikSTV, som TV 2 eier sammen med NRK og Telenor, være svært lite lysten på å bla opp så mye som TV 2 krever for en ny avtale.

Tradisjonell tv under press

TV 2 gir seg heller ikke uten sverdslag. Kampanje har tidligere skrevet at TV 2-sjef Olav Sandnes internt har omtalt forhandlinger med selskaper som RiksTV, Canal Digital og Get som «Slaget mot distributørene».

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, sa TV 2-sjef Olav Sandnes til sine ansatte i fjor.

TV 2 har i dag cirka 700 millioner kroner i distribusjonsinntekter og cirka 500 millioner kroner i inntekter fra strømmetjenesten Sumo. Altså til sammen 1,2 milliarder kroner i strømme- og distribusjonsinntekter. Dette er inntekter TV 2-ledelsen vil øke i årene framover når den største inntektskilden, reklameinntektene fra lineære tv-sendinger, ventes å falle.

Les mer: TV 2 varsler full krig mot tv-distributørene

Kamp om strømmekunder

P å den andre siden av forhandlingsbordet sitter en motpart som også merker at tradisjonell tv og tradisjonell kringkasting har passert middagshøyden. Tv-seing via antenne, kabel og satellitt er uomtvistelig på vei ned mens strømming vokser. Derfor blir det press på lønnsomheten for de klassiske tv-distributørene og RiksTV jobber på spreng for å omstille seg til nye tider i tv-markedet, blant annet ved å etablere egne strømmetjenester. Dette er tjenester som konkurrerer med tv-kanalenes egne satsinger på strømming, som for eksempel TV 2 Sumo.

RiksTV økte omsetningen fra 2015 til 2016 med tre prosent til 1,1 millarder kroner, men driftsresultatet falt med 23 prosent til 119 millioner og resultat før skatt krympet med 41 prosent til 61,9 millioner.

Med en slik økonomisk utvikling som bakteppe er det grunn til å tro at RiksTV ikke gir ved dørene, selv ikke i forhandlinger med sin eier TV 2.

Les også: TV 2 krever mer penger: - Vi betaler mye for godt innhold, svarer RiksTV-sjefen

Les også: Nær én million tv-seere kan miste TV 2-kanalene

Gikk i svart i ti dager

Lille julaften for ett år siden valgte TV 2 og distributøren Get å ta julefri og utsette innspurten i forhandlingene til januar. Den gang sto 500.000 Get-kunder og rundt 1,3 millioner norske tv-seere i fare for å miste TV 2-kanalene. Partene ble senere enige.

2016 startet med en svært opprivende konflikt mellom Telenor-eide Canal Digital og amerikanskeide Discovery, en strid som endte med at TVNorge-kanalene gikk i svart hos rundt 2,5 millioner seere i ti dager. Det har også vært full krig mellom TV 2 og Canal Digital tidligere. I Sverige var det full krig mellom Discovery og Com Hem i høst. 4,5 millioner svenske tv-seere ble rammet av den 13 dager lange konflikten.

Det var neppe siste gangen det ble blåknute på tråden mellom et tv-hus og en tv-distributør.

(Artikkelen er først publisert i Kampanje)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren
Siste nytt
08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren
Populært