Tre selskaper kastes ut av oljefondet

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache leder hovedstyret i Norges Bank. De har besluttet å droppe flere selskaper blant annet av frykt for at de selger våpen til Russland og Belarus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache leder hovedstyret i Norges Bank. De har besluttet å droppe flere selskaper blant annet av frykt for at de selger våpen til Russland og Belarus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet dropper det kinesiske selskapet Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus. Også to andre selskaper kastes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg droppes våpenprodusenten L3Harris fordi det lager deler til atomvåpen, skriver E24.

Også et selskap fra den indiske Adani-gruppen droppes fordi er usikkerhet rundt om det fortsatt driver havnevirksomhet i Myanmar.

Ved nyttår hadde oljefondet aksjer for 187 millioner kroner i Weichai Power Co (WP), aksjer for 3,2 milliarder kroner i L3Harris og aksjer for 649 millioner kroner i Adani Ports amp; Special Economic Zone Ltd.

Det er Norges Banks hovedstyre som vedtar nedsalg etter de etiske retningslinjene for fondet. Avgjørelsene tas etter anbefalinger fra Etikkrådet.

– Etikkrådet anser at det er en uakseptabel risiko for at WP, ved å delta i fellesforetak med selskaper som produserer militære kjøretøy for myndighetene i Belarus og Russland, medvirker til salg av militært materiell til disse statene, skriver rådet.