Åpen for alle - alltid

Oljefondet tapte 449 milliarder kroner i tredje kvartal

Oljefondssjef Nicolai Tangen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oljefondssjef Nicolai Tangen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet, fikk i tredje kvartal en avkastning på minus 449 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tredje kvartal har vært preget av stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa, noe som også har påvirket markedene. Avkastningen var negativ for aksjer, renter, og unotert eiendom, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

Kronekursen har svekket seg noe mot flere av hovedvalutaene i perioden juli-september. Dette bidro til å øke fondets verdi med 702 milliarder kroner, mens det i tredje kvartal ble tilført 306 milliarder kroner til fondet.

Per 30. september hadde oljefondet en verdi på 12.216 milliarder kroner. 68,3 prosent av dette var investert i aksjer, 28,5 prosent i rentepapirer, 3,1 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Oljefondet eier en andel i over 9.000 selskaper i over 70 land.