Oljefondet med 990 milliarder i avkastning første halvår

Oljefondets leder, Nicolai Tangen, har grunn til å smile av resultatene i første halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oljefondets leder, Nicolai Tangen, har grunn til å smile av resultatene i første halvår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet fikk en avkastning på 9,4 prosent i første halvår av 2021. Det tilsvarer 990 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed hadde fondet en samlet verdi på 11.673 milliarder kroner per 30. juni i år, skriver Norges Bank.

– Aksjeinvesteringene bidro mest positivt til avkastningen i halvåret, og særlig investeringene innen sektorene energi og finans. Investeringene i energiselskapene fikk en avkastning på 19,5 prosent, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Pandemieffekt

Under coronapandemien har også aksjer innen helse og teknologi hatt solid avkastning.

– Utrullingen av vaksinasjonsprogram i USA, Storbritannia og Europa ga håp om å vende tilbake til normalitet i andre halvdel av året . Mot slutten av første halvår la derfor markedsdeltakerne vekt på de økonomiske utsiktene etter pandemien og en forventning om høyere inflasjon, skriver fondet i sin halvårsrapport.

Avkastningen på aksjeinvesteringene til fondet var 13,7 prosent i første halvår, og for unotert eiendom fikk man en avkastning på 4,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologiaksjer

Det er amerikanske teknologiselskap som dominerer listen over de største aksjebeholdningene.

–Teknologiselskapene fikk en avkastning på 16,8 prosent. Flere store teknologiselskaper opplevde en fortsatt økning innen digital annonsering, sier Tangen.

Oljefondet eier aksjer til en verdi av 173,7 milliarder kroner i Apple, som er den største enkeltbeholdningen. Nummer to på listen er Microsoft (173,5 milliarder kroner), og deretter følger Alphabet (126,9 milliarder kroner), Amazon (126,5 milliarder kroner og Facebook (88 milliarder kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Investeringen i teknologiselskapet Alphabet Inc. bidro mest positivt til avkastningen i halvåret, fulgt av investeringene i teknologiselskapene Microsoft Corp og Facebook Inc. Enkeltselskapet som bidro mest negativt til avkastningen, var legemiddelselskapet Daiichi Sankyo Co. Ltd., skriver fondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valutasvingninger

Renteinvesteringene ga en avkastning på -2 prosent, mens unotert infrastruktur for fornybar energi ga en avkastning på -1,9 prosent. Til sammen 72,4 prosent av fondet er investert i aksjer, 25,1 prosent i rentepapirer, 2,4 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Fondets verdi blir også påvirket av at kronekursen har styrket seg mot flere andre valutaer.

– Valutabevegelsene bidro til å redusere fondets verdi med 79 milliarder kroner, opplyser fondet.

I løpet av første halvår ble det tatt ut 147 milliarder kroner fra fondet.