Kraftig oppgang på Oslo Børs etter gode vaksinenyheter

<p>Oslo Børs er tilbake til nivået før coronautbruddet. Foto: Lise Åserud / NTB</p>
Oslo Børs er tilbake til nivået før coronautbruddet. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB scanpix

Oslo Børs gjorde et byks da det kom nye positive vaksinenyheter mandag. Ved stengetid hadde hovedindeksen steget 1,9 prosent, til 908,96 poeng.

Dermed endte hovedindeksen over 900-grensa for første gang siden 21. februar i år. Indeksen var på sitt laveste i år 23. mars, da den endte på 635,93 poeng.

Den siste måneden har oppgangen vært over 5 prosent.

Umiddelbart opp

Ved 13-tiden mandag ble det kjent at innledende prøver viser at det amerikanske farmasiselskapet Modernas vaksine mot covid-19 er 94,5 prosent effektiv. Hovedindeksen steg umiddelbart rundt 1 prosent.

Alle de ti mest omsatte aksjene mandag hadde oppgang, blant dem Equinor (+3,2), Aker BP (+6,6), DNB (+2,0) og Yara International (+3,8). Vi må helt ned til det ellevte mest omsatte selskapet, Tomra Systems, for å finne nedgang, og aksjen falt 1,8 prosent.

Norwegian var en av vinnerne mandag, med en oppgang på 6,7 prosent, og flyselskapets aksje ble ved stengetid omsatt for 54 øre. Til tross for den positive utviklingen mandag har aksjen falt 11,6 prosent den siste måneden – og 98,6 prosent siden nyttår.

Ned for XXL

Blant taperne finner vi XXL, som falt 5,7 prosent. Sportskjedens aksjekurs har den siste måneden svekket seg nesten 30 prosent.

Utviklingen ved de toneangivende børsene i Europa var også preget av vaksinenyheten, og i London og Paris steg hovedindeksene med henholdsvis 1,8 og 2 prosent. Noe mer dempet var det i Frankfurt, der oppgangen var 0,7 prosent ved 17-tiden. Da handelen åpnet i USA, pekte også pilene oppover, aller mest for industriindeksen Dow Jones.

Nordsjøolje ble mandag ettermiddag omsatt for 44,40 dollar fatet, en oppgang på 2,7 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden