Nytt krakk på Oslo Børs

Nytt krakk på Oslo Børs mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nytt krakk på Oslo Børs mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mandag ble det et nytt krakk på Oslo Børs. Hovedindeksen falt fra start og var mandag ettermiddag ned over 10 prosent til 607,31 poeng. 

Også oljeprisen har falt kraftig og var ned over 13 prosent ved 13.30-tiden mandag. Et fat nordsjøolje omsettes dermed for 30,1 dollar, den laveste prisen på fire år.

Nedgangen i hovedindeksen startet like etter åpning mandag, med et fall på over 6 prosent.

Oppgangen fra de fire siste årene på børsen forduftet. Sist indeksen nådde et så lavt nivå var sommeren 2016, da indeksen var 611 poeng, ifølge NRK.

Blant de store selskapene har Aker Solutions falt kraftig og var ned 23 prosent i 14-tiden. Norwegian var på samme tid ned nær 15 prosent.

Det skjer etter at handelen fredag endte med en oppgang på 3,8 prosent til 675,08 poeng.

Krisepakke

Mandag kom nyheten om at opposisjonen er enige med regjeringen om en kraftig krisepakke til arbeidstakere og bedrifter her i landet. Det så ikke ut til å ha noen stor effekt på børsen.

Oljemarkedet rammes på to fronter om dagen, både av Saudi-Arabias oljepriskrig og den pågående covid-19, slår analytiker Roger Berntsen i Nordnet fast.

– Skulle denne situasjonen vare ved lenge, noe som godt kan tenkes, vil mange av de svakeste spillerne (selskapene) ikke klare seg på egen hånd, skrev han i sin morgenrapport.

Ned i Europa

Situasjonen var ikke stort bedre på de europeiske børsene. I Paris var CAC 40 ned 11,3 prosent ved 14-tiden mandag.

I Frankfurt var nedgangen på DAX 30 nær 10 prosent, og i London var FTSE 100 ned 7,5 prosent.

Nullrente

Søndag ble det kjent at USAs sentralbank kutter styringsrenta med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent for å beskytte amerikansk økonomi mot følgene av koronapandemien.

– Null-renter i USA vil mest sannsynlig gi null-renter også i Norge om ikke lenge, mener Roger Berntsen.

Også forrige mandag var det et børskrakk. Da falt hovedindeksen i Oslo 12 prosent kort tid etter åpning, men hentet seg inn til et fall på 8 prosent ved børsslutt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden