Kraftigste børsfall i USA siden finanskrisen i 2008

Meglere på vei inn på New York-børsen mandag. Alle de tre viktigste amerikanske aksjeindeksene falt med mer enn 7 prosent mandag. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB scanpix
Meglere på vei inn på New York-børsen mandag. Alle de tre viktigste amerikanske aksjeindeksene falt med mer enn 7 prosent mandag. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre viktigste aksjeindeksene i New York falt alle med over 7 prosent mandag. Spredningen av koronaviruset og den kraftige svekkelsen i oljeprisen er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Industriindeksen Dow Jones endte med et fall på 7,8 prosent, den brede S&P 500-indeksen falt 7,6 prosent mens teknologiindeksen Nasdaq sank 7,3 prosent.

Aksjekursene falt fra start, og da nedgangen passerte 5 prosent, ble det utløst en mekanisme som stanser handelen. Det er første gang på to tiår at dette har skjedd. Likevel fortsatte nedturen.

De amerikanske aksjekursene er nå ned 19 prosent fra toppnivået i forrige måned. Mange investorer dumper aksjer og søker trygghet i obligasjoner og andre plasseringer.

Olje og virus

Virusutbruddet er en sentral faktor bak stupet i aksjekursene, men ikke den eneste.

– Jeg har fulgt finansmarkedene i 30 år, og dette er noe av det verste jeg har sett, sier Nordeas sjeføkonom Helge Pedersen.

– Det handler om ren og skjær redsel. Det er redsel for redselen, sier han.

Oljeprisen har falt med nesten en firedel etter at Saudi-Arabia har varslet produksjonsøkning som følge av en dragkamp mellom Opec og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Priskrig

Børsnedgangen var bred, men situasjonen i energisektoren er betydelig verre enn i øvrige sektorer. Oljeselskapet Chevrons aksjer falt med nesten 16 prosent, mens kursfallet for konkurrenten Exxon Mobil var på rundt 12 prosent.

Stemningen på Wall Street ble ytterligere forverret av unntakstilstanden som er blitt innført i California og New York, samt de store problemene koronaviruset har ført til i Italia, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han konstaterer imidlertid av Saudi-Arabias priskrig på olje var den utløsende faktoren for det virkelig store børsraset mandag.

Sentralbanker

Det ventes nå at sentralbankene vil sette i verk ytterligere tiltak for å dempe krisen. I USA er mange megleres veddemål av Federal Reserve vil kutte renten ned mot null, kanskje allerede i neste uke.

Men det er stor tvil om hvor effektivt dette vil være i situasjonen som har oppstått nå. Det kan stimulere bedrifter og privatpersoner til å låne penger, men kan ikke få i gang virksomheten i virusstengte fabrikker, restauranter og fornøyelsesparker.

Federal Reserve har allerede kuttet renten til intervallet 1 til 1,25 prosent, og handlingsrommet er dermed lite.