Saudi-Arabias oljeselskap på børs

Saudi-Arabias statlige oljeselskap Aramco har gått på børs. Foto: AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias statlige oljeselskap Aramco har gått på børs. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det statlige saudiarabiske oljeselskapet Aramco gikk onsdag på børs, og aksjekursen ga selskapet en børsverdi på drøyt 17.200 milliarder kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delprivatisering av Saudi-Arabias statlige oljeselskap har vært helt sentralt i kronprins Mohammed bin Salmans plan for å gjøre landet mindre oljeavhengig, frigjøre midler til teknologisatsing og skape nye arbeidsplasser.

I begynnelsen av november ga myndighetene i kongedømmet grønt lys til salg av 1,5 prosent av aksjene i Aramco, og interessen var stor da Tadawul-børsen åpnet i Riyadh onsdag.

Kursen steg raskt med 10 prosent, taket børsen har satt før handel blir stanset, og aksjen ble da omsatt for 35,2 riyaler, drøyt 86 kroner.

Aktuelt: Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia

Verdens største

Kursen gir en børsverdi på 1.880 milliarder dollar, drøyt 17.200 milliarder kroner, og gjør Aramco til verdens største selskap målt i børsverdi, større enn giganter som Microsoft og Apple.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljefondet hadde til sammenligning en verdi på drøyt 10.200 milliarder kroner i morgentimene onsdag.

Oljefondet, som vanligvis pleier å kjøpe aksjer ved store børsnoteringer som dette, kommer ikke til å investere i Aramco.

Finansdepartementet ga for ett år siden instrukser som innebærer at fondet inntil videre ikke kjøper seg opp i selskap i land som Saudi-Arabia.

HRW: Saudi-Arabias reformer havner i skyggen av økende undertrykkelse

Investorer

0,5 prosent av Aramco-aksjene som ble lagt ut for salg onsdag, var forbeholdt private investorer. Forutsetning for å kjøpe er imidlertid at du har saudiarabisk statsborgerskap, er bosatt i landet eller i en av de andre golfstatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De øvrige aksjene som ble lagt ut for salg, var forbeholdt institusjonelle investorer, og investeringsfond basert i regionen sikret seg flesteparten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mohammed bin Salman ønsket opprinnelig å legge 5 prosent av aksjene ut for salg og notere Aramco på en utenlandsk børs, men dette fikk han ikke gjennomslag for.

Moxnes: – Norges forhold til Saudi-Arabia viser Solberg-regjeringens enorme hykleri

Dårlig rykte

Utenlandske investorer sto heller ikke i kø for å kjøpe seg inn i Aramco onsdag, noe kronprinsens omstridte rolle og de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Saudi-Arabia trolig var en medvirkende årsak til.

Human Rights Watch (HRW) slo nylig fast at Mohammed bin Salmans reformer er fulgt opp av økt undertrykkelse for å tie dissidenter og kritikere, og Amnesty International tegner også et dystert bilde av situasjonen i landet.

Amerikansk etterretning har konkludert med at det mest sannsynlig var kronprinsen selv som beordret drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober i fjor.

Les også: Saudi-Arabia tillater ikke-gifte turister å sove sammen