Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet

DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB, Nordea og Danske Bank bruker enorme ressurser for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Likevel har alle opplevd store hvitvaskingssaker de siste årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra de tre største bankene som opererer i Norge viser at de til sammen har 3.800 ansatte som jobber for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Det er brukt mer enn 15 milliarder kroner på dette siden 2015.

– Uansett hvor store ressurser vi bruker så kan vi ikke garantere at betalingssystemene ikke misbrukes. Så lenge det er betalingssystemer vil også de kriminelle prøve å bruke de kanalene til kriminalitet. Så jobben vår er å gjøre det vanskeligst mulig, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

En bekymring er at kostnadene skremmer bort investorer og aksjonærer.

Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen sier kontroll av operasjonene er en nødvendig kostnad, men den må ikke gå på bekostning av inntjeningskulturen i banken.

– Du kan ikke fjerne risikoen for et råttent egg, men minimere sannsynligheten, sier han.

Fondsforvalter Jan Petter Sissener i forvaltningsselskapet Sissener as har på sin side sluttet å investere i banker fordi kostnadene knyttet til å bekjempe økonomisk kriminalitet bare stiger.