Økokrim starter etterforskning mot DNB i forbindelse med islandsk korrupsjonssak

<p>Tirsdag 12. november ble det kjent at Samherji, som er Islands største fiskeriselskap, skal ha brukt kontoer i DNB til å sluse minst 640 millioner kroner til et skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene.</p>
Tirsdag 12. november ble det kjent at Samherji, som er Islands største fiskeriselskap, skal ha brukt kontoer i DNB til å sluse minst 640 millioner kroner til et skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Økokrim ønsker å finne ut om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med transaksjoner gjennom DNB gjort av det islandske fiskerikonsernet Samherji.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia. DNB var en selskapets bankforbindelser. Det er framsatt påstander om at Samherji har kanalisert store beløp til namibiske tjenestemenn gjennom bankkontoer i DNB.

DNB tar saken på alvor og ønsker å komme til bunns i den, forsikrer informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NTB.

– Målet med etterforskningen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskningen nå, sier fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe.

Skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene

Tirsdag 12. november ble det kjent at Samherji, som er Islands største fiskeriselskap, skal ha brukt kontoer i DNB til å sluse minst 640 millioner kroner til et skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene. Deler av pengene kan ha blitt brukt til bestikkelser av ministre og tjenestemenn i Namibia i bytte mot fiskekvoter.

DNB stengte Samherjis kontoer i 2018 etter en advarsel fra den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

– Vi har hatt god dialog med Økokrim hele veien og at de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, sier Westerveld.

Saken oppdateres

Personvernpolicy