Swedbank etterforskes i USA

Den svenske storbanken Swedbank etterforskes i USA for mulig brudd på amerikanske sanksjoner.
Den svenske storbanken Swedbank etterforskes i USA for mulig brudd på amerikanske sanksjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske storbanken Swedbank kan ha bidratt til at den russiske våpenprodusenten Kalashnikov har brutt amerikanske sanksjoner og etterforskes i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske våpenprodusenten Kalashnikov har gjennom Swedbank sendt penger som tilsvarer rundt 10 millioner svenske kroner, til sin amerikanske motpart Kalashnikov USA, opplyses det i SVTs Uppdrag granskning.

Pengene skal ha blitt overført gjennom fire transaksjoner, hvor den største av dem ble gjennomført i 2017.

Transaksjonene skal ha skjedd fra en konto i Swedbank til en konto på De britiske jomfruøyer og videre til Kalashnikovs konto i Bank of America i USA.

I strid med sanksjoner

Dette strider mot amerikanske sanksjoner som ble innført etter Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014. Transaksjonene etterforskes nå av amerikanske myndigheter, ifølge SVT.

Det amerikanske selskapet produserer våpnene ved en fabrikk i Florida og har ikke vært omfattet av sanksjoner, i motsetning til russiske Kalashnikov.

En forutsetning for at selskapet i USA fikk fortsette driften etter at sanksjonene ble innført, var at det ikke ble sendt penger mellom selskapene. Dette har nå skjedd via Swedbank, ifølge SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer også fram at Swedbank har hjulpet den tidligere russiske ministeren Mikhail Abyzov med å flytte et beløp tilsvarende over 5,7 milliarder kroner til et skatteparadis.

Banksjefen er opprørt

Swedbanks nye direktør Jens Henriksson sier at han er opprørt over opplysningene.

– Det er bra at banken blir etterforsket, og jeg ønsker Uppdrag gransknings journalistikk velkommen, sier Henriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt i gang en intern granskning i banken, opplyser Henriksson.

– Hvis det har skjedd uetisk oppførsel slik det er blitt beskrevet, så skal vi selvsagt komme til bunns i dette. Den interne undersøkelsen ventes å komme i starten av 2020, sier han.

Dette har vært et turbulent år for den svenske storbanken.

Henriksson tok over etter at Birgitte Bonnesen i mars ble sparket som direktør på grunn av avsløringer om mistenkelige pengeoverføringer i Baltikum.

Swedbank etterforskes for mistanker om hvitvasking som skal ha funnet sted i flere baltiske land. Også den gang var det Uppdrag granskning som sto for avsløringene.