Fem år siden sist pengemarkedsrenten var så høy

Norges Bank bestemmer styringsrenten som gis på innskudd og utlån til alle bankene. Den henger sammen med den interne renten NIBOR, som norske banker bruker seg imellom når de låner til hverandre. Bankenes margin er det som ligger mellom NIBOR-renten og det du betaler for boliglånet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Norges Bank bestemmer styringsrenten som gis på innskudd og utlån til alle bankene. Den henger sammen med den interne renten NIBOR, som norske banker bruker seg imellom når de låner til hverandre. Bankenes margin er det som ligger mellom NIBOR-renten og det du betaler for boliglånet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengemarkedsrenten NIBOR steg mandag til sitt høyeste nivå på fem år og ligger nå på 1,67 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist pengemarkedsrenten var så høy, var i 2014. Da lå også den gjennomsnittlige boliglånsrenten på over 3,5 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

Sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank sier til avisen at det er tre faktorer som påvirker NIBOR-renten: Det amerikanske rentemarkedet, likviditeten i det norske markedet og markedets forventning til styringsrenten fremover. Sjefstrategen sier alle disse tre faktorene trekker i samme retning nå.

Danske Bank tror det blir renteheving i september, selv om de mener usikkerheten rundt dette er svært høy.

– Hvis renten blir satt opp, vil vi få et hopp i NIBOR igjen, sier Tvedt til avisen.

Senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets er uenig. Han mener Norges Bank vil utsette å heve renten. Han er imidlertid enig i at dersom renten heves, vil NIBOR trekke opp, men han tror ikke det vil skje. Han understreker at de er svært usikre.