Fornyet brexitfrykt svekket pundet

FTSE 100-indeksen fikk seg et oppsving da pundet falt. Mange av de store selskapene på indeksen har sine inntekter i dollar.
FTSE 100-indeksen fikk seg et oppsving da pundet falt. Mange av de store selskapene på indeksen har sine inntekter i dollar. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske pundet ble svekket mot både dollaren og euroen etter at det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den tidlige handelen falt pundet rundt 1 prosent mot begge de to valutaene, men hentet inn noe av tapet etterpå. Markedet reagerer negativt fordi Johnsons plan antas å gjøre det mer sannsynlig at britene forlater EU uten en avtale.

– Pundets sårbarhet knyttet til brexituro blir tydelig når man ser hvor raskt det falt, sier analytiker Han Tan i FXTM. Han legger til at Boris Johnsons ønsker om å suspendere parlamentet vil hindre forsøk på å stanse en hard brexit.

– Markedet ble helt klart tatt på sengen, og dette skjedde på et tidspunkt hvor pundet hadde hentet inn noe av det tidligere brexitdrevne tapet, sier senioranalytiker Craig Erlam i Oanda.

Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.

Valutanedturen ga riktignok et oppsving for den viktigste indeksen på London-børsen. Mange av de multinasjonale selskapene som inngår FTSE 100-indeksen har nemlig brorparten av sine inntekter i dollar.