Svakere for SAS – tar nye sparegrep

SAS-sjef Rickard Gustafson varsler nye grep for å styrke selskapets konkurransekraft. Foto: Fredrik Persson/TT / NTB scanpix
SAS-sjef Rickard Gustafson varsler nye grep for å styrke selskapets konkurransekraft. Foto: Fredrik Persson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sommeren ble bedre enn ventet for SAS, men selskapet mener det kan bli vanskelig å levere overskudd for året 2019 og varsler nye kostnadskutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet fikk et resultat før skatt på nesten 1,5 milliarder svenske kroner i tredje kvartal, som går fra mai til juli.

SAS hadde et rekordhøyt antall passasjerer i de viktige sommermånedene. Samtidig har høye drivstoffkostnader, svak valuta og pilotstreiken påvirket resultatet, som var om lag en halv milliard kroner svakere enn i samme periode i fjor.

Spareplan

Konsernsjef Richard Gustafson beskriver resultatet som skuffende. Selskapet er i ferd med å rulle ut nye innsparingsinitiativ.

– Selv om inntektsøkningen er oppmuntrende, så krever rådende makroøkonomiske utfordringer en forbedret effektivitet for å sikre konkurransekraft og langsiktig lønnsomhet, skriver Gustafson i resultatmeldingen.

Omsetningen økte noe i perioden til 13.552 millioner svenske kroner, opp fra 13.146 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Konsernsjefen beskriver en vellykket tilpasning til sesongen, men at situasjonen likevel er krevende.

Mer selvbetjening

Målet om å spare 900 millioner kroner for 2019 står fast, men kostnadene minsker ikke i den grad selskapet ønsker. Gustafson varsler derfor ytterligere spareinitiativ etter 2020.

Oppgradering av flåten til en ren Airbus-flåte skal på sikt gi forbedret effektivitet, skriver E24. Selskapet vil også kutte kostnader ved å øke innsats for digitalisering, både for bedre hjelpemidler for de ansatte og mer selvbetjening for kundene. I tillegg innføres ny organisering fra oktober.

Pilotstreiken i vår varte to dager inn i tredje kvartal. Resultatet før skatt ble påvirket negativt av streiken med 185 millioner kroner, ifølge selskapet.

Personvernpolicy