Børsene fortsetter nedover

Illustrasjonsfoto: AP/ NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tokyo-børsen falt markant torsdag, og også i Europa pekte pilene nedover etter at aksjehandelen begynte her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Japan raste Nikkei-indeksen ned nesten to prosent da aksjehandelen begynte. Indeksen gikk litt opp igjen i løpet av dagen, og fasiten ble til slutt en nedgang på 1,2 prosent.

Utviklingen i Kina var roligere, og den viktigste indeksen i Shanghai lå omtrent flatt. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 0,76 prosent i løpet av dagen.

Da børsene åpnet i Europa, pekte pilene svakt nedover i London og Oslo. Ved 11.30-tiden hadde nedgangen tiltatt, og både i London, Oslo og Frankfurt var fallet på rundt 0,7 prosent.

Onsdag falt Dow Jones-indeksen i USA 3,1 prosent, mens nedgangen i Oslo ble på 2,4 prosent. Både i USA og Norge var børsfallet det største så langt i år.

En av årsakene var dårlige økonomiske tall fra Tyskland som viser at den tyske økonomien krympet i andre kvartal.

I tillegg oppsto utviklingstrekk i obligasjonsmarkedene i USA og Storbritannia som erfaringsmessig ofte har varslet økonomiske nedgangsperioder. I begge landene sank rentene på tiårige statsobligasjoner lavere enn rentene på obligasjoner med to års løpetid.

En mer langvarig kilde til bekymring er handelskrigen mellom USA og Kina. Tidligere denne uken varslet USAs president Donald Trump en utsettelse av en rekke nye tollsatser på kinesiske varer, noe som utløste børsoppgang – men den ble kortvarig.