Aksjekursen opp 76 prosent:Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag

Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen
Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gründer og styreleder Børge Hald har aksjer verdt 4,6 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen.no):Teknologiselskapet Medallia, som ble grunnlagt av nordmannen Børge Hald (52) og kona i 2001, fikk en fantastisk mottagelse på New York-børsen fredag.

Aksjekursen steg 76 prosent, selv etter at aksjene ble notert til en høyere kurs enn planlagt, skriver Finansavisen.

I forkant av børsnoteringen indikerte selskapet at det siktet mot en børsnotering til en kurs pr. aksje mellom 16 og 18 dollar. Interessen var imidlertid større enn ventet, og selskapet gikk på børs til 21 dollar.

Markedet tok godt imot selskapet, og aksjen åpnet på 32 dollar. Da børsen stengte fredag, var kursen 37 dollar, som gir selskapet en markedsverdi på 6,3 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg eier Børge Hald og kona 14,5 millioner aksjer, som verdsettes til 4,6 milliarder kroner, om lag 2,5 milliarder høyere enn ved den indikerte noteringkursen, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gründerne solgte mellom én og to millioner aksjer i børsnoteringen.

Finansavisen lyktes ikke å komme i kontakt med Børge Hald mandag.

Les også: Eiendomskonge banker til i Norwegian

Stiv prising

I 2018 hadde Medallia en omsetning på om lag 313 millioner dollar. Nettoresultatet endte på minus 82,2 millioner dollar, en nedgang fra minus 70,4 millioner året før.

Aksjekursen på 37 dollar impliserer en prising på over 20 ganger fjorårets topplinje.

Selv om prisingen er stiv, har begge analytikerne som følger aksjen kjøpsanbefaling med et gjennomsnittlig kursmål på 33,50 dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børge Hald var adm. direktør inntil august i fjor. Da tok IT-veteran Leslie Stretch over stillingen for å styre selskapet mot børsnotering. Nordmannen gikk inn i en rolle som styreleder og strategidirektør.

«Det jeg så var en vakker teknologihistorie som ikke er blitt fortalt ennå», sa Stretch til Forbes i forbindelse med børsnoteringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener ikke at selskapet la penger igjen på bordet:

«Målet mitt var å sette en interessant pris for å få folk inn, samtidig som at vi får inn kapitalen vi ønsker. Det viktigste var å få inn riktige investorer, og det føler jeg at vi har klart», sa Stretch i et intervju med Inc.

Les også: Norsk Hydro tapte 200 millioner på salg av strøm

Milliardeventyr

Etter endt økonomiutdannelse på Stanford, fikk Børge Hald og kona Amy Pressman ideen som snart skulle bli milliardbutikk.

I 2012 opplevde Medallia et gjennombrudd da det verdenskjente venturefondet Sequoia Capital kom inn på eiersiden etter å ha skutt inn 35 millioner dollar i egen­kapital. Sequoia er i dag største aksjonær i selskapet, med en eierandel på om lag 40 prosent.

Medallia har utviklet et analyseverktøy for håndtering av store kundedata. Gründeren kaller det «customer experience management».

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vårt system forstår kunden bedre enn noen andre. En kunde som først sjekker inn på et hotellrom og så senere skriver en anmeldelse, denne kunden kan vi følge og forstå, og deretter omdanne dette til verdifull informasjon for hotellkjeden», sa Hald da Finansavisen intervjuet ham i 2017.

Les også: – Øker sannsynligheten for en hard Brexit og mye ståhei

Saken ble først publisert på Hegnar.no