Åpen for alle - alltid

Lager Facebook eller Google sin egen valuta, kan de kontrollere livene våre

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Lionel Bonaventure / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook sin nye valuta Libra er det siste verden trenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: John Harris
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dystopier som «A Clockwork Orange» og «Years and Years» bruker ofte elementer fra nåtiden, for deretter å vise en versjon av fremtiden hvor disse elementene blir uunngåelige og altoverskyggende. Formålet med dystopier er å advare oss.

I det 21. århundre utfordrer vi denne metoden på ett viktig område: Den teknologiske utviklingen skjer raskere enn vår villeste kollektive fantasi.

Det går så fort at vi ikke rekker å tenke over hva det neste som dukker opp vil bli.

Forrige uke kunngjorde Facebook at de vil utvikle sin egen valuta, til tross for tre år med skandaler og økende press fra lovgivere om at legge begrensninger på teknologigigantene. Presset ser ikke ut til å bremse teknologi selskapenes forsøk på å snike seg inn i hvert eneste område av livene våre.

Nå vil altså Facebook skape en verdensomspennende valuta. Det er som hentet ut fra en futuristisk novelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valutaen «Libra» vil bli knyttet til et utvalg «vanlige» valutaer, ha en verdi på omtrent én dollar, og er basert på blockchain-modellen.

En ny organisasjon med base i Geneve skal overse driften, og vil være åpen for alle selskaper med en verdi på minst én milliard dollar, som investerer minimum 10 millioner dollar.

For øyeblikket har 28 slike selskaper meldt seg på, blant annet Uber, Spotify og Mastercard. Og i et forsøk på å overbevise verden om at de ikke har noen planer om å overstyre driften, har Facebook begrenset sin egen stemmekraft til én prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden kapitalisme tross alt er kapitalisme, ligger det en mer korrupt motivasjon og lurer i bakgrunnen.

Libra er like fullt et prosjekt som er skapt og utviklet av Mark Zuckerbergs selskap. Og valutaen vil bare vokse dersom den blir en sentral del av livet til de milliarder av mennesker i verden som bruker Facebooks plattformer, gjennom en app kalt Calibra som blir integrert i Facebook Messenger og WhatsApp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele presenteres selvfølgelig ikke som en plan for å maksimere profitt, men som et nytt tilfelle av filantropisk velgjørenhet – av den typen som tilfeldigvis også ser ut til å skape milliardærer i California.

Ett element i planen er å gjøre det mulig med overføringer mellom privatpersoner med små eller ingen gebyrer, slik at for eksempel arbeidsimmigranter kan overføre penger til familien i hjemlandet, og vite at ingen tredjeparter skal ha en bit av kaken.

I tillegg skal Libra lette betalingen av regninger og utbetaling av lønn, slik at mennesker som i dag ikke har tilgang til finansielle tjenester kan fortsette å leve uten banker, og ha mer personlig frihet.

Langt fra noen ny ide, men som med de fleste av Facebooks nyvinninger, virker det som en tilsynelatende god ide.

Siden kapitalisme tross alt er kapitalisme, ligger det en mer korrupt motivasjon og lurer i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook og dets underselskaper har millioner av brukere i utviklingsland, som de ikke tjener annonsekroner på. Rett og slett på grunn av fattigdommen i landene. Dette er ufattelige store markeder, som selskapene i dag ikke får utnyttet. Libra kan bli en måte å skape nye inntektsstrømmer, delvis ved å oppfordre folk til å veksle sin nasjonale valuta i den nye valutaen, og slik gi Facebook og dets partnere tilgang til gigantiske midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil den nye valutaen, både i slike områder og i mer velstående land, gi Facebook muligheten til å øke det som ligger i kjernen av alt selskapet gjør: Innhentingen av data, som så kan brukes til å tjene penger.

Hvorfor skal et selskap med en så horribel forhistorie innen personlige data få lov til å utvide rekkevidden sin på et så massivt vis?

Facebook vil nødig ta opp slike bekymringer fra utenforstående, men selskapets skissering av hvordan den nye valutaen vil bli brukt i Messenger og WhatsApp via Calibra er ikke akkurat betryggende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Min beste venn er også min mest giftige venn

Facebook vil i hvert fall vite hvem brukerne har hatt finansielle interaksjoner med, men dette vil sannsynligvis bare være begynnelsen. «Calibra kommer ikke til å dele kontoinformasjon eller finansielle data med Facebook eller tredjeparter uten brukerens samtykke», heter det i en uttalelse.

Dette er den klassiske formen for tvungent samtykke, som innebærer at du enten tillater Facebook å sluke dataene dine, eller blir utestengt fra mange av plattformens tjenester. Uansett hva slags garantier selskapet gir oss, blir hovedpoenget:

Hvorfor skal et selskap med en så horribel forhistorie innen personlige data få lov til å utvide rekkevidden sin på et så massivt vis?

Og det mangler ikke på andre spørsmål. Hva skjer dersom Libra suger til seg nasjonal valuta fra allerede sårbare økonomier? Hvordan vil Libra forholde seg til inflasjon? Hvor stor er risikoen for hvitvasking av penger? Hvorfor snakker facebooktoppene allerede om å videreutvikle Libra til å inkludere kredittmuligheter?

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæther /ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited