Har truffet blink i tre selskaper:Haudemann-Andersen har truffet blink i tre selskaper - 600 millioner i gevinst

Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Haudemann-Andersen har skutt gullfuglen i sine tre store investeringer NRC, Vaccibody og Kahoot!.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(FINANSAVISEN): Jan Haudemann-Andersen har rapportert svake – eller nærmest stygge – regnskapstall de seneste par årene, mens hans tidligere erkekonkurrent, Øystein Stray Spetalen har innkassert positive tall.

Likevel er det Haudemann-Andersen som kan smile hele veien til banken. For i ermet har Haudemann tre superinvesteringer som har kastet voldsomt av seg.

Den ene av dem er børsnoterte NRC. Den andre er børsklare Kahoot!, mens den tredje er Vaccibody, som kun handles i meglerapparatet. Følgelig har ikke Haudemann-Andersen kunnet vise frem de sistnevnte kjempegevinstene i regnskapene.

Les også: Kjos-uttalelser satte fyr på Norwegian-aksjen

325 mill. i NRC

Det offisielle regnskapet for 2017 var av den stygge sorten. Hans tre selskaper viste et samlet underskudd på 159 millioner kroner.

«Resultatet er noe mis­visende da ikke-noterte aksjer er ført til kostpris», sa han til Finansavisen, hvorpå han la til at de børsnoterte Techstep og NRC da hadde bidratt negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haudemann-Andersen la ikke skjul på at også regnskapene så bedre ut i fjor og at tallene pr. juli i fjor viste 250 millioner i pluss.

Siden har infrastrukturentreprenøren NRC vært gjennom en voldsom oppgang før også denne aksjen ble rammet av børsuroen før årsskiftet. Haudemann, som er selskapets nest største aksjonær med 9,5 prosent av aksjene, har verdier for 325 millioner kroner.

Haudemann var inne tidlig, og deltok i rekke emisjoner allerede på lave nivåer, trolig fra 15 kroner. Kilder estimerer at han har en kostpris på 20 kroner aksjen, hvilket i så fall betyr at gevinsten er på 220 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»

390 mill. i Kahoot!

Den spillbaserte læringsplattformen Kahoot! har lenge varslet børsnotering. Planen var notering i første kvartal, men det ble senere skjøvet til andre kvartal. Også her har Haudemann vært med lenge, og han var med da selskapet i 2017 gikk på OTC-børs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haudemanns 10 prosents post i Kahoot! er i dag verdt 390 millioner kroner. Gevinsten bare siden OTC-noteringen er nær 250 millioner kroner etter å ha vært oppe i 300 millioner da aksjen var på topp.

«Det var helt klart bruker­massen som fanget min interesse for selskapet. Da jeg gikk inn, hadde Kahoot! 500 millioner brukere som hadde brukt spillet de seneste 12 månedene», sa Haudemann til Finansavisen i fjor.

Les også: – Da kan oljeprisen stige til 140 dollar

190 mill. i Vaccibody

Mange rike investorer har satset på kreftvaksine, og Jan Haudemann-Andersen er intet unntak. Men få har en avkastning som Haudemann som var tidlig inne i Vaccibody der han sitter med syv prosent av aksjene.

Haudemann avsto fra å tegne i emisjonen for to år siden da mange andre investorer kastet seg på, men gevinsten har vokst seg anselig selv om aksjen hverken er børsnotert eller OTC-notert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De seneste transaksjonene i meglerapparatet tilsier at Haudemann-Andersens aksjepost er verdt tett innpå 190 millioner kroner, hvorav 150 millioner er ren gevinst for investoren.

Utover de tre aksjerakettene er Haudemann-Andersen stor aksjonær i Techstep som steg markant i verdi da børsuroen rammet resten av markedet sent i 2019. Aksjen har fortsatt opp i år.

Som om ikke det skulle være nok har også Self Storage Group, der Haudemann-Andersen har saminvestert med Spetalen, også utviklet seg positivt i 2019, men denne posten utgjør kun småpenger i Haudemann-Andersens portefølje.

Saken ble først publisert på Hegnar.no