FM Global: Norge mest økonomisk robuste land

<p>Oljeplattformen Deepsea Atlantic ligger i opplag mellom sjøhus og brygger for fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen, 2016. Det har vært tøffe tider for oljeindustrien fra 2014 og fremover. Foto: Tore Meek / NTB scanpix</p>
Oljeplattformen Deepsea Atlantic ligger i opplag mellom sjøhus og brygger for fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen, 2016. Det har vært tøffe tider for oljeindustrien fra 2014 og fremover. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Norge topper en årlig rangering av robustheten i ulike lands økonomi, gjennomført av den amerikanske forsikringsgiganten FM Global.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er gode nyheter at Norge blir oppfattet som et trygt land å investere i. Det viser at solide institusjoner som Skandinavia generelt har er viktige for å tiltrekke seg investeringer, ikke minst vår politiske stabilitet, sier sjefsøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til ABC Nyheter.

«Norge topper 2019-rangeringen til FM Global Resilience Index. Landet har topp ti-resultater innen økonomisk produktivitet, politisk stabilitet, kontroll med korrupsjon og næringspolitikk», heter det i rapporten.

FM Global er et amerikansk forsikringsselskap basert på Rhode Island. Robusthets-indeksen oppdateres årlig og er et verktøy investorer kan bruke til å sammenligne risiko. Norge rangeres på første plass blant 130 land som har blitt vurdert oppmot en rekke kriterier, med en score på 100.

«Norge har også få naturrisikoer, og har redusert den økonomiske avhengigheten av olje», heter det videre.

Kjersti Haugland, sjeføkonom DNB Markets.
Kjersti Haugland, sjeføkonom DNB Markets.

– Nedturen i oljeprisene som begynte i 2014 var dramatisk for de berørte næringene, men det er interessant å merke seg at den reduserte oljeavhengigheten de siste årene oppfattes som positivt. Mange har nok ment vi var i overkant oljeavhengige, sier Haugland.

– Det stemmer at oljesektorens andel av BNP er på vei ned, og det kan gjøre at vi oppfattes som mindre sårbare for svingninger i dette markedet, i motsetning til for eksempel Russland, som ligger i den andre enden av skalaen. Handlingsregelen for bruk av oljepenger gjør også at økonomien ikke svinger veldig i takt med utviklingen i oljesektoren

Danmark og Sveits topp tre

FM Global-indeksen dekker 130 land etter økonomiens evne til å motstå effektene av forstyrrelser som korrupsjon, datakriminalitet, naturkatastrofer og uforutsigbar økonomisk politikk.

Topp fem på årets indeks:

1) Norge

2) Danmark

3) Sveits

4) Tyskland

5) Finland

Les også: Europeiske selskaper fanget i handelskrig mellom USA og Kina

– Attraktivt med norske aksjer

– Mange utenlandske eiere ønsker å kjøpe aksjer og obligasjoner i Norge. Det er et av flere attraktive investeringsområder, sier Haugland.

Landet har like fullt en liten og åpen økonomi, noe som gjør oss sårbare for svingninger utenlands, understreker sjefsøkonomen.

– Likevel har Norge har med sine sterke statsfinanser ofte fremstått som en trygg havn. Vi har et oljefond vi kan kontre konjunkturnedganger med, og vi er ikke i en gjeldssituasjon som mange andre land. Det gir også trygghet for investorer.

Grafisk fremstilling av rangeringen. FM Global.
Grafisk fremstilling av rangeringen. FM Global.

– Hva tenker utenlandske investorer om skattetrykket i Norge?

– Selskapsskatten er på vei ned i Norge, som i mange andre land. Så lenge vi er noenlunde i harmoni med andre sammenlignbare land er det nok andre ting som former investeringsviljen, sier sjefsøkonomen.

Les også: Regjeringen vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet

Datakrim og skogbranner

Blant mulige trusler som nevnes for næringslivsledere er usikkerhet om globale handelsregler, svekkede økonomier, politisk usikkerhet i Europa, bekymringer rundt Brexit og handelskrigen USA-Kina. Slike forhold får bedrifter til å justere sine vurderinger av årlig profitt, utbytte til eiere og bonuser, i påvente av svekket vekst, heter det i rapporten.

Det trekkes også frem at 2018 ble et år med flere naturkatastrofer, som påvirket flere lands økonomi. De store skogbrannene i Australia og California trekkes frem, samt blant annet alvorlig og omfattende datakriminalitet avdekket i løpet av fjoråret.

«Et lands økonomiske robusthet spiller en rolle når man planlegger hvor man skal drive forretninger. 2019 FM Global Resilience Index er den eneste tilgjengelige ressursen som gir næringslivstopper muligheten til å sammenligne risiko i nærmere 130 land, for å gjøre mer velinformerte strategiske valg», skriver forsikringsselskapet på sine sider om rapporten.

Les også:

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy