EU gir banker milliardbøter for ulovlig valutasamarbeid

New Yorks borgermester Bill de Blasio vil stille som presidentkandidat for Demokratene i valget i 2020.
New Yorks borgermester Bill de Blasio vil stille som presidentkandidat for Demokratene i valget i 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har gitt fem banker til sammen over en milliard euro (9,77 milliarder kroner) i bøter for å ha samarbeidet om valutahandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen opplyste torsdag at deres etterforskere har funnet ut at noen bankansatte som hadde ansvar for handel med elleve valutaer, utvekslet informasjon og handelsplaner. Ved enkelte anledninger skal de også ha koordinert sin strategi i lukkede chatterom.

Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup og JPMorgan er bøtelagt for å ha samarbeidet et kartell for valutahandel ved havn «Forex – Three Way Banana Split», mens Barclays, Royal Bank og Scotland og MUFG Bank er bøtelagt for samarbeid i et annet kartell.

– Disse avgjørelsene sender et klart signal om at kommisjonen ikke vil tolerere avtalt spill i noen deler av de finansielle markedene. Disse bankenes oppførsel undergraver integriteten på bekostning av den europeiske økonomi og forbrukere, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De bankansatte skal ha samarbeidet om handel med en rekke ulike valutaer som euro, pund, yen, dollar, samt danske, norske og svenske kroner.

Den amerikanske banken Citigroup får den største boten, på 311 millioner euro. Barclays må ut med 210 millioner euro, RBS ilegges en bot på 249 millioner euro, JP Morgan bøtelegges med 229 millioner euro, mens MUFG slipper billigst unna med en bot på 70 millioner euro.

Sveitsiske UBS slapp bøteleggelse siden det var de som avslørte kartellene, som skal ha samarbeidet i perioden 2007 til 2013.