Børssalget:– Siv Jensen sender Børsen på ørkenvandring

Finansminister Siv Jensen har godkjent salg av Oslo børs. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen har godkjent salg av Oslo børs. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, reagerer på at Siv Jensen ikke stiller betingelser til nye børseiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det klart at Finansdepartementet gir Euronext og Nasdaq tommelen opp til å kjøpe Oslo Børs. Børsen har tidligere hatt en begrensning på hvor mange aksjer en eier kan ha, men etter flere måneder med budkamp mellom de to internasjonale børseierne, er restriksjonen fjernet.

Dermed ligger det an til at nederlandske Euronext ender med å kjøpe Oslo Børs. Euronext er i dag største eier av Børsen og sitter på 53 prosent av aksjene i selskapet.

Les også: Utenlandske selskap får kjøpe Børsen

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik betegner det som en trist dag for næringslivet og de som ønsker å skape verdier i Norge.

Og særlig reagerer han på at det ikke stilles noen betingelser til den som ender opp som ny eier av Børsen. Han mener finansminister Jensen burde stilt grunnleggende krav for å sikre norske bedrifter og banker nødvendige tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom enten Euronext eller Nasdaq sitter igjen med en eierandel på mellom 50 og 67 prosent, kaster man et av Norges viktigste foretak ut i eksperiment som savner sidestykke i Europa og som vil gjøre Oslo Børs nærmest umulig å styre. Det er særdeles uklokt, sier Gjelsvik.

Budkamp Nasdaq har kjøpt seg opp på Oslo Børs

Han viser til en rapport fra investeringbanken Goldman Sachs som slår fast at ingen andre børser i Europa vil ha samme eierstruktur som Oslo Børs får om en av budgiverne kjøper seg opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre investeringer

Han mener at situasjonen vil slå uheldig ut for næringslivet i landet, som sørger for at hjulene går rund.

Tilsynet sa ja: Euronext og Nasdaq får tommelen opp fra Finanstilsynet

– Når nå Siv Jensen sender Oslo Børs på en slik ørkenvandring, kan Røe Isaksen prate om næringspolitikk til han blir rød – Jensen har gjort den til en luftspeiling før han har fått åpnet munnen, sier Gjelsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frykter at investeringene til små og mellomstore bedrifter kan bli lavere når Børsen får utenlandske eiere som kontrollerer selskapet.

– Oslo Børs utfører i dag en rekke tjenester på vegne av fellesskapet uten å ta seg betalt for dette. Det er grunn til å frykte at denne sørvisen nå vil opphøre, og at Euronext eller Nasdaq kan komme til å sende millionregninger til norske skattebetalere, påpeker Gjelsvik.

Han har tidligere tatt til orde for at Oljefondet burde gå inn på eiersiden i Børsen.

Stiller krav

– Det stilles mange krav i henhold til loven, men det handler om hvor egnet de er til å være eiere av børsen, sier statssekretær Geir Olsen (V) til ABC Nyheter og legger til: – Og så har vi noen forventninger til at den nye eieren stiller kapital til småbedrifter.

Olsen sier at Børsen med ny eier vil fortsette handel av egenkapitalbevis og vil ha lokal representasjon i styret. Dette har begge budgivere meldt at de vil etterleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du skal betale nesten sju milliarder for noe, må du nesten ivareta de små og mellomstore bedriftene. Du kjøper ikke børsen i Oslo for å legge den ned, men for å tjene penger. Dersom du skal tjene penger er du avhengig av å ha handel på Børsen, og da må disse være med.

– Blir tilsynet av Børsen annerledes med utenlandske eiere?

– I veldig liten grad. Det skal styres fra Oslo og den skal ikke bytte navn.