Huawei øker overskuddet tross uro og press fra USA

Huawei vokser tross internasjonal skepsis til mulige forbindelser til kinesiske myndigheter. Arkivfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Huawei vokser tross internasjonal skepsis til mulige forbindelser til kinesiske myndigheter. Arkivfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknologigiganten Huaweis overskudd økte med 25 prosent i et år preget av konflikt med USA og internasjonal skepsis til selskapets mulige bånd til myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter skatt satt kinesiske Huawei igjen med et overskudd på 59,3 milliarder yuan, opplyser selskapet i en pressemelding. Beløpet tilsvarer 76 milliarder kroner med dagens kurs.

De samlede inntektene økte med 20 prosent, mens veksten i konsumentmarkedet var på hele 45 prosent. Det ga altså en vekst på 25 prosent i overskuddet.

– På veien videre vil vi gjøre det vi kan for å riste av oss eksterne distraksjoner, styrke ledelsen og nærme oss våre strategiske mål, sa styreformann Guo Ping.

Tungt år

Det siste året har Huawei kjempet i politisk og juridisk motvind i flere land.

I desember ble selskapets finansdirektør, som også er datteren til Huaweis grunnlegger, arrestert i Cana. Hun risikerer utlevering til USA der hun og selskapet er tiltalt for å ha løyet for amerikanske banker for å omgå amerikanske sanksjoner mot Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er en rekke land bekymret for spionasje og mulige koblinger mellom selskapet og kinesiske myndigheter. Noen land forbyr derfor Huawei å bygge ut viktig infrastruktur. Norge er i tenkeboksen i spørsmålet om Huawei skal få være med på utbyggingen av neste generasjon mobilnett.

– Ingen risiko

Guo gjentar forsikringen om at selskapet ikke utgjør noen trussel mot sikkerheten: Han antyder at Huaweis markedsdominans gjør dem til et selskap å regne med i den kommende utrullingen av 5G-nettet verden over.

– Vi er overbevist om at de selskapene som velger å jobbe med Huawei, vil være de mest konkurransedyktige i 5G-æraen, sier styreformannen.