Sissener: Kjos er en bedre flyver enn finansmann

Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix.
Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele opplegget rundt emisjonen har vært dårlig, sier Jan Petter Sissener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen): Det har lenge vært kjent at Norwegian ville gjennomføre en emisjon hvor selskapet skulle hente inn tre milliarder kroner i frisk kapital. Både analytikere og investorer trodde emisjonskursen landet mellom 42 og 85 kroner pr. aksje.

I går ble det kjent at emisjonskursen ble satt til 33 kroner pr. aksje. Etter emisjonen vil antallet aksjer tredoble seg, noe som igjen gjør det vanskelig for dagens aksjonærer å ikke ta sin del av emisjonen, slår Finansavisen fast.

Mandag morgen informerte Bjørn Kjos’ HBK Holding at selskapet har solgt tegningsretter det selv ikke benytter seg av, med en solid rabatt. I emisjonen får HBK Holding tildelt tegningsretter til 22,4 millioner aksjer, og det spekuleres i hvor mye Kjos faktisk har tegnet for.

Kjos var opptatt da Finansavisen tok kontakt.

Tegningsrettene får en verdi på 21,50 kroner pr. aksje, og av dette gir Kjos altså ytterligere 30 prosent rabatt til kjøperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norwegian reddet seg inn etter å ha stupt 15 prosent

Ikke imponert

Aksjenestor Jan Petter Sissener i Sissener Cannopus sier til Finansavisen at han ikke er videre imponert over Norwegian.

Jan Petter Sissener. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan Petter Sissener. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hele opplegget rundt emisjonen har vært dårlig. Kursen spiller ingen rolle for de som har penger, men for aksjonærer som ikke har kontanter må se flyet gå, sier Sissener til Finansavisen.

Han er storeier av den mye omtalte obligasjonen, som krever at Norwegian har egenkapital på over 1,5 milliarder. Som kreditor er han ikke bekymret. Sissener er undrende til hvor skipsreder John Fredriksen finnes i løypen, og minner om at det eventuelt ikke er første gang noen garanterer for en emisjon, og samtidig går short i aksjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke så mye positivt å si om dette, annet enn at Kjos er en bedre flyver enn en finansmann, sier Sissener til Finansavisen.

Tirsdag faller Norwegian ytterligere på Oslo Børs. I skrivende stund omsettes aksjen for 89,30 kroner, ned 3,98 prosent. Det betyr at aksjen er ned 19,55 prosent den siste uken mens den har falt 47,98 prosent den siste måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sissener lemper ut aksjer

Mandag endte Norwegian-aksjen på 93,00 kroner. Det betyr ifølge Hegnar.no at markedsverdien på de eksisterende aksjene ligger i overkant av 4,42 milliarder norske kroner.

Så lenge emisjonen går igjennom hos styret, skal det hentes et proveny på snaue tre milliarder kroner. Verdien av selskapet, gitt mandagens sluttkurs og tre milliarder i ny egenkapital, blir omtrent 7,42 milliarder kroner.

Deler man dette beløpet på totalt utestående aksjer etter fortrinnsemisjonen, får man en teoretisk verdi på 53 kroner pr. aksje.

Hver aksje gir en rett på eksdagen til å tegne to aksjer til 33 kroner pr. aksje. Det betyr at hver tegningsrett skal være verdt 20 kroner på mandagens sluttkurs, eller 40 kroner for tegningsrettene per aksje.

Les også:

Kjempesmell for riggselskap med Stordalen, Sissener og Tvenge på laget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjos selger sine retter billig

Ifølge en melding fra selskapet har Norwegian-sjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn Kise via selskapet HBK Holding blitt enige med kjøpere om selge sine omtrentlig 22,4 millioner tegningsretter til 70 prosent av teoretisk verdi av tegningsrettene ved sluttkurs fredag 15. februar.

Det impliserer at Kjos vil selge hver rett for 15,015 kroner. Kjøperne har garantert for kjøp av fortrinnsrettigheter og aksjer for 500 millioner kroner.

Les også: Får åtte måneder på å forlate lander

Hva skjer nå?

Kursen på 93 kroner ved børsslutt mandag inneholder to tegningsretter til en verdi på 40 kroner på mandagens sluttkurs. Når aksjen omsettes uten tegningsrettene er det nærliggende å tro at kursen vil falle ytterligere.

Norwegian-aksjen endte mandagen på 93,00 kroner, ned 4,46 prosent, etter å ha handlet under 84 kroner rett etter at meldingen om fortrinnsemisjonen ble offentligjort.

Les også:

– Billettprisene vil nok falle dramatisk

Aksjeeiere i Hafslund får langt mer for aksjene sine