DNB Markets ser sårbarhet for nytt sjokk

Slutten av 2018 ble preget av uro på verdens finansmarkeder, men DNB Markets tror ikke det kommer en ny nedtur før i 2021.
Slutten av 2018 ble preget av uro på verdens finansmarkeder, men DNB Markets tror ikke det kommer en ny nedtur før i 2021. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis et globalt økonomisk tilbakeslag kommer i 2021, slik DNB Markets antar, vil myndighetene bare ha begrenset mulighet til å motvirke konsekvensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer i meglerhusets rapport Økonomiske utsikter, som ble lagt fram torsdag.

Der pekes det på at den oppturen verdensøkonomien nå er inne i, vil vare et par år til, før det snur i USA og deretter resten av verden i 2021.

– Selv om det kan ligge an til at neste nedtur blir moderat, blir den neppe uten bekymring fra myndighetenes side, konstaterer seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Meglerhuset har viet et kapittel i rapporten til å skissere hva som kan bidra til nedturen, hvor kraftig den vil kunne bli og i hvilken grad myndighetene har mulighet til å motvirke konsekvensene.

Mangler verktøy

DNB Markets' renteprognoser viser at sentralbankene, med unntak av den amerikanske, vil ha svært liten evne til å kontre et tilbakeslag i 2021 med kutt i styringsrentene. Årsaken er at rentene i dag er svært lave.

– Den europeiske sentralbanken vil kun rekke å sette renten opp én gang, mens rentene i Norge og Sverige kun vil bli hevet tre ganger til etter fjorårets første hentehopp, skriver Magnussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på virkemidler i rentepolitikken er imidlertid ikke den eneste bekymringen.

– I tillegg vil høy statsgjeld i mange land, spesielt i Europa, begrense muligheten for en effektiv motkonjunkturpolitikk, skriver seniorøkonomen.

DNB Markets peker på at en rekke land i eurosonen har gjeldsrater som overstiger kravet på 60 prosent av brutto nasjonalprodukt. Hellas, Italia, Portugal, Belgia, Spania og Frankrike ligger alle langt over kravet.

Ubalanser

Økonomiske nedgangstider utløses av ubalanser, men ifølge DNB Markets er ubalansene i vestlige økonomier nå betydelig mindre enn de var før finanskrisen – med noen unntak.

– I USA blinker varsellampene i bedriftssektoren som følge av høy gjeld, skriver økonom Ole A. Kjennerud.

I eurosonen er ubalansene små, men med begrenset handlingsrom i penge- og finanspolitikken er økonomien likevel sårbar for sjokk, påpeker han.

– I Kina er ubalansene svært store, og svekkelsen av driftsbalansen gjør at myndighetenes evne til å kontre tilbakeslag er betydelig redusert.