Brexit-usikkerhet rammer britisk økonomi

Boligprisene faller i Storbritannia. Usikkerhet om brexit trekkes fram som hovedårsaken. Bildet viser eiendomsmegleres plakater i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Boligprisene faller i Storbritannia. Usikkerhet om brexit trekkes fram som hovedårsaken. Bildet viser eiendomsmegleres plakater i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mye er uklart bare tolv uker før Storbritannia forlater EU. Britisk økonomi er merkbart rammet av uvissheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke tall som ble offentliggjort fredag, viser at den britiske økonomien er svekket ved inngangen til 2019. Boligprisene faller og optimismen i servicesektoren på det nest laveste nivået som er registrert siden finanskrisen for ti år siden.

Det store britiske boligbyggelaget Nationwide Building Society melder at britiske boligpriser falt 0,7 prosent sist måned, det største månedsfallet siden juli 2012. På årsbasis var prisstigningen bare på 0,5 prosent, noe som er den laveste tolvmånedersveksten siden februar 2013.

Utviklingen i boligprisene ses gjerne som et termometer for temperaturen i økonomien.

– Nedgangen skyldes sannsynligvis at den usikre økonomiske situasjonen påvirker kjøpslysten. Den kommer mens sysselsettingen og lønningene stiger og renta er lav, sier Nationwides sjeføkonom Robert Gardner.

Storbritannia går offisielt ut av EU 29. mars. Avstemningen i Parlamentet om skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har forhandlet fram, er utsatt til midten av januar. Mye tyder på at avtalen ikke vil få flertall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden