Ekspertene tror børsturbulensen fortsetter

2018 ble et turbulent børsår. 2019 vil fortsette på samme måte, mener analytikere.
2018 ble et turbulent børsår. 2019 vil fortsette på samme måte, mener analytikere. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

2018 ble et turbulent år på børsene, men nedgangen på Oslo Børs var langt mindre enn i de fleste andre land. Ekspertene tror turbulensen vil fortsette i 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært et veldig urolig og dårlig børsår, oppsummerer spareøkonom Johanna Kull i det svenske aksjehandelselskapet Avanza.

Med unntak for noen få land, blant dem India og Brasil, er børsåret 2018 rødfarget.

– India har en stor innenlandsk økonomi og er ikke like eksportavhengig som for eksempel Kina, sier Kull.

I land som Kina, Tyrkia og Argentina har det vært nedadgående kurver. Sterk dollar påvirker land som har store lån i amerikansk valuta.

Også handelskonflikten mellom USA og Kina, som så langt er uløst, har vært sentral og medvirkende faktor til den globale usikkerheten på børsene.

Onsdag steg Dow Jones-indeksen på Wall Street med rekordhøye 5 prosent, den største økningen på én dag for denne indeksen noensinne. Oppgangen fortsatte også torsdag, men fredag var det små bevegelser.

Røde tall i Japan

Røde tall ble det også på Tokyo-børsen, der Nikkei-indeksen endte 0,3 prosent ned. Fredag var årets siste handledag i Tokyo, og 2018 ble ikke noe godt børsår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikkei-indeksen falt med 10,5 prosent i desember og ligger nå 12 prosent lavere enn for ett år siden. Det er første år med nedgang under statsminister Shinzo Abes konservative regjering.

– Nikkei-indeksen har lagt på seg hvert år de siste seks årene takket være Abenomics, men slik er det ikke lenger, sier markedsanalytiker Makoto Sengoku ved Tokai Tokyo Research Centre, med henvisning til Abes økonomiske politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er slik på grunn av store svingninger forårsaket av Trump-administrasjonen, og ikke innenlandske problemer, sier han videre, med henvisning til USAs president Donald Trumps handelskonflikt med Kina og konfliktens påvirkning på de øvrige markedene.

Kinesisk nedgang

Hang Seng-indeksen i Hongkong endte så vidt i pluss fredag og la på seg 0,1 prosent, mens hovedindeksen i Shanghai steg med 0,4 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også disse to indeksene har falt kraftig i år, Hang Seng med 14,8 prosent og hovedindeksen i Shanghai med hele 24,6 prosent.

Bedre i Oslo

Heller ikke Europa har hatt noe godt børsår, og aller verst har det gått med DAX-indeksen i Frankfurt. Den endte rett nok opp 1,7 prosent fredag, men har falt med 18,3 prosent i 2018.

FTSE-indeksen i London tok helg med en oppgang på 1,9 prosent, men har falt med 12,7 prosent i år.

Oslo Børs avsluttet også børsåret med oppgang og kan se tilbake på et langt bedre år enn de fleste andre børser i verden. Hovedindeksen steg fredag med 2 prosent, og nedgangen gjennom året var på 1,8 prosent.

Gullbillett

Turbulens preget den siste uken i 2018, av ulike årsaker: Investorer strever med å håndtere bekymring rundt en mer saktegående global økonomisk vekst, handelskonflikter, usikkerhet rundt brexit, og en såkalt «shutdown» i offentlig sektor i USA, samt Trumps verbale angrep på sentralbanken, påpeker analytiker Lukman Otunuga i meglerhuset FXTM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerheten har sendt markedet på jakt etter tryggere investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eksplosive flyktige aksjemarkeder, global vekstfrykt, brexit-usikkerhet og politisk ustabilitet i Washington har skutt fart i jakten på noe tryggere. Gullprisene har blitt sendt til nivåer som ikke har vært høyere på over seks måneder, sier Otunuga.

2019

Usikkerheten fra i år kommer til å fortsette inn i første kvartal 2019, sier Ben Emons, administrerende direktør i Medley Global Advisors, til Bloomberg.

Stephen Innes, som leder avdelingen for den asiatiske Stillehavsregionen i konsulentselskapet OANDA, sammenligner situasjonen med en berg-og-dal-bane.

Kull tror mange investorer i året som kommer, vil vende sine blikk mot vekstmarkeder, spesielt i Asia.

– Det er der man ser størst potensial ettersom de har falt såpass mye i år. Mange markeder er priset ganske lavt, sier Kull.

Men hun tror, som mange andre, at man kan regne med at børsuro vil følge med et stykke inn i 2019.